|
Strana 7 z 11
|
Když potkáte Hospital ship(nemocniční loď), co uděláte?
| Potopím ji |
   |
24% |
( 31 ) |
| Nepotopím ji |
   |
75% |
( 98 ) |
Celkem hlasů : 129
|
|
| Autor |
Zpráva |
pombocz
Oberleutnant z. S.

Naloděn: 30.6.2009
Ponorka: VIIB U-53
Medaile: 3 ( více...)
|
|
| 08. 07. 2009, 20:14 |
|
 |
gotreg
Obergefreiter

Naloděn: 5.1.2008
Medaile: nic
|
Na hospital ship bych nestřílel, jsou záležitosti které se nedělají ani ve hře.
A jinak upřímně ono povídání o výlučnosti německých ponorkářů (letců, tankistů, pěšáků ... dyk oni vlastně byli zlí jen SS a to ještě Algemeine v lágrech) považuju za dobrý pokus s ručením omezeným :-)
_________________ Žádný vylomeniny - žádný hroby!
|
| 21. 09. 2009, 20:05 |
 |
 |
BenKenobi
Leutnant z. S.

Naloděn: 30.3.2009
|
gotreg napsal:
A jinak upřímně ono povídání o výlučnosti německých ponorkářů (letců, tankistů, pěšáků ... dyk oni vlastně byli zlí jen SS a to ještě Algemeine v lágrech) považuju za dobrý pokus s ručením omezeným :-)
No jo no. Kdo neměl na krku na tkaničce alespoň šest párů židovských uší, ten mohl na Kriegsmarine, Luftwaffe, Wehrmacht, Luftschutze, Freikorps a post zřízence v polní kuchyni dočista zapomenout.
Mimoto stačí se podívat na východní frontu a najednou pochopíš, jak ošemetný je operovat s pojmy "hodný / zlý". A spojenci mají svoji strategickou bombardovací kampaň, která se taky každýmu nelíbí a tohle a tamto. A jelikož platí presumpce neviny, tak budeme brát, že byli hodní  Kromě SS, která byla označena za zločinou organisaci a tak to máme okolkovaný i s razítkem. A hned je v hodný / zlý jasno....
Ne, hodný, zlý ve WWII neexistuje. Alespoň ne tak jednoduše jako Axis/Allies
| 21. 09. 2009, 21:07 |
|
 |
gotreg
Obergefreiter

Naloděn: 5.1.2008
Medaile: nic
|
to BenKenobi:
ne, do tohohoto flame se nenechám zapojit *zííííív*
Naposledy upravil mysak_bob dne 21. 09. 2009, 22:53, celkově upraveno 1 krát.
_________________ Žádný vylomeniny - žádný hroby!
|
| 21. 09. 2009, 22:25 |
 |
 |
Hans Eckelhaft
Fregattenkapitän

Naloděn: 9.7.2007
Ponorka: U-122
Medaile: 27 ( více...)
|
|
| 21. 09. 2009, 22:28 |
|
 |
von Kočičák
Kapitänleutnant

Naloděn: 14.9.2009
Ponorka: U-1228, IX-C
Medaile: 29 ( více...)
|
 Ano či ne, hodný nebo zlý, rytíř nebo barbar..??
Dovolím si vstoupit do diskuze...
Na Hospital loď bych nestřílel - ani ve hře, ani v reálu - už třeba jen proto, že tam zrovna můžou ležet i moji ranění kamarádi, které ta loď veze jednak zraněné a za druhé do zajetí...
Nicméně - poměrně nedávno bylo prokázáno, že (např.) britské Sanitary Ship za I.sv.války, jelikož byly "služebně" vytíženy pouze na cestu zpět (tedy vezly raněné jen z bojiště domů) - před cestou tam byli jejich kapitáni často přinuceni, často sami ochotně vezli na svých "chráněných" lodích vojáky, zbraně, vozidla, munici... Typickým příkladem je sanitní loď Glendary Castle (doufám, že jsem to napsal správně) - v jejím vraku byly před pár lety nalezeny tisíce kusů prázdných mosazných nábojnic do britských 8mi liberních polních děl - na vysvětlenou - mosaz byla drahá a vzácná, vystřelené nábojnice se sbíraly a posílaly zpět do Británie k novému naplnění - jednoznačně tedy šlo o vojenský materiál, převážený dokonce v podpalubí lodi plné raněných !!!
Britská admiralita se dlouhá léta pokoušela tuto skutečnost vyvrátit tvrzením, že nábojnic bylo na lodi jen pár kusů a nejspíš šlo o suvenýry z bojiště - dokud se v jedné pozůstalosti nenašel deník námořníka - strojníka - právě z této lodi (jeden z mála, který přežil její torpédování) - který v tomto deníku otevřeně píše, jak na své poslední plavbě pro raněné vezla Glendary Castle následující materiál - jedno osobní auto pro velícího generála, tři nákladní vozidla pro mužstvo, 5 ks 8lb polních děl, 50 tis.kusů munice atd. atd....
Výše uvedené nepíšu proto, že bych hájil potápění sanitních nebo nemocničních lodí, berte to jako informaci z historie... Takové případy se stávaly jak v I.sv.v. tak samozřejmě i v druhé - nějak nevěřím tomu, že by britská admiralita za druhé války postupovala jinak než za té první...
Střelbu na trosečníky není třeba komentovat - to už nepovažuju za barbarství - u mě je to zločin - námořníci - ať už vojenští nebo civilní, stejně jako jiné civilní osoby plavající ve vodě, už přece mou loď nebo ponorku nijak nemohou ohrozit...
A malá poznámka nakonec - ŽÁDNÁ válka nebyla a není rytířská, byť nám to tak dneska připadá... a proč? Protože v ní bojují lidé...
| 21. 09. 2009, 23:35 |
|
 |
Karl von Bahnhof
Leutnant z. S.

Naloděn: 18.7.2007
Ponorka: U-127
|
 Re: Ano či ne, hodný nebo zlý, rytíř nebo barbar..??
Jo jo je to přesně tak! Např. za 2.sv. měli spojenci na záchraných lodích plujících v konvoji (označené červeným křížem) zařízení Huff-Duff (The High Frequency Direction Finder) - zařízení na zachycení vysokofrekvenčního signálu, kterým německé ponorky "přivolávaly smečku" ke konvoji. Udávalo směr vysílání a přibližnou vzdálenost a pro ostrahu konvoje nebyl problém zahnat/zničit sledující ponorku. Používání tohoto zařízení na záchranných a sanitárních lodích bylo jasným porušením všech konvencí pro tyto lodě a bylo pouze ku cti ponorkových velitelů, že je nepotápěli (páč tuto skutečnost za celou válku neodhalili).
_________________ Mluvit a nemyslet je jako střílet a nemířit. Miguel de Cervantes
|
| 22. 09. 2009, 11:29 |
 |
 |
Sarroth
Befehlshaber der U-Boote Admiral

Naloděn: 29.8.2006
Ponorka: U-221
Medaile: 51 ( více...)
|
Tohle téma bylo přesunuto ještě ze starého DF a už si nepamatuji kdo byl autorem nicméně nešlo o to nějak ospravedlňovat německé ponorkáře či z nich dělat svatoušky jen tenkrát koloval opačný extrém tedy, že se jednalo o bezcharakterní, zákeřné řezníky rovnající se posláním pomalu SS. Což je dle mého naprostá hloupost, byla to složka jako každá jiná ač relativně specifická. Byla prostě válka a ba naopak si i přes to dokázala ubootwaffe udržet jakž tak čistý štít resp nedělo se tam nic na tu dobu extrémního. Aneb většího či menšího "Himmlera" najdete všude.
_________________ <<<Ubisoft je jednička!

"Žít má cenu pro to, za co stojí umřít."
"Der beste Seemann war doch ich!"
| 22. 09. 2009, 16:29 |
|
 |
Hans Eckelhaft
Fregattenkapitän

Naloděn: 9.7.2007
Ponorka: U-122
Medaile: 27 ( více...)
|
|
| 22. 09. 2009, 16:43 |
|
 |
Wilhelm von Tiesenhausen
Leutnant z. S.

Naloděn: 31.5.2008
Ponorka: U-196
|
|
| 22. 09. 2009, 20:29 |
|
 |
von Kočičák
Kapitänleutnant

Naloděn: 14.9.2009
Ponorka: U-1228, IX-C
Medaile: 29 ( více...)
|
 Ano či ne, hodný nebo zlý, rytíř nebo barbar..?? - 2
Zdravím, pánové...
To se nám ta debata pěkně rozproudila...
Přečetl jsem si kousek i ze "starého tématu" - ne všechno, ale těch "pár" příspěvků mě inspiruje k několika poznámkám:
1) Ano, mohu mít obdiv (nebo úctu, chcete-li, ale dávám přednost prvnímu výrazu) k vojákovi té či oné armády z jakékoli doby a z jakékoli války - pokud se mu povede nějaký kousek, za který si ho svým způsobem zaslouží... Otázka pak může znít, co je pro koho takovým kouskem... Pro mě osobně je to například plavba poručíka Dixona a jeho posádky s ponorkou H.L. Hunley za A.C.W., útok generála Picketta s divizí 8000 mužů na US pozice u Gettysburgu ( z jeho divize se vrátilo tuším kolem 300 mužů) , je to útok kpt.Weddigena na tři britské pancéřové křižníky za I.sv.v., svým způsobem i průnik kpt.Priena do Scapa Flow, atd. atp.
2) Asi těžko nějakým způsobem někdy někdo zabrání tomu, aby hry jako je SH3, SH4, Vietcong a já nevím co všechno ještě, nehráli i pošuci sympatizující s tím či oním hnutím, podporujícím to či ono... Moje (jejich) svoboda končí tam, kde jejich (moje) začíná - jinými slovy, ať si to hrají, ale svoje historicko-politické názory nechať si ráčí nechat pro sebe...
3) Ke Kriegsmarine jako takové - pokud jsem kdysi někde četl správně, velkoadmirál Raeder, velitel námořnictva, svého času zakázal příslušníkům námořnictva členství v politických stranách včetně NSDAP, dokonce protestoval proti Hitlerovu rozkazu penzionovat důstojníky s (byť částečně) židovským původem... Četl jsem o veliteli ponorky, který po torpédování lodi, když zjistil, že na palubě byli zajatci, neváhal porušit rozkazy a začal vysílat v otevřené řeči (tj. nešifrovaně - pozn. pro případné neznalé) a na všech pásmech žádosti o pomoc... Vykoledoval si tím, pokud si to pamatuju správně, nálet britských letadel a následně ještě i seřvání od Dönitze... Kolegové s lepší pamětí mě omluví, nemůžu si teď honem vzpomenout na jméno dotyčného kapitána... :-) Na druhou stranu jsem četl i o veliteli ponorky, který vylovil trosečníka z torpédované lodi a když se dozvěděl údaje, které potřeboval, tj. jméno lodi a její státní příslušnost, nařídil sebrat mu záchranný pás a vysadit ho zpátky na záchranný vor...
4) A abych se nestrefoval jen do Němců - kdo jste četl příběh o bitevní lodi Bismarck (osobně se mi zdá nejlepší kniha Pronásledování bitevní lodi Bismrack od Ludovica Kennedyho - bývalého palubního důstojníka na DD Cossack) - určitě si pamatujete, jak Angličani zastavují lodě a loví námořníky z potopeného Bismarcka - než se na obzoru objeví sloupec dýmu a oni z obav před německými ponorkami vyrazí vpřed... Kolik námořníků díky tomu semlely šrouby, kolik se jich utopilo, atd...??
Mohl bych takhle pokračovat donekonečna, vždycky by se něco našlo - pro i proti... Jak jsem napsal ve svém prvním příspěvku k téhle diskuzi - žádná válka nikdy nebyla, není a nebude rytířská - protože v ní bojují lidé...
| 24. 09. 2009, 18:14 |
|
 |
Hans Geher
Kapitänleutnant

Naloděn: 1.4.2009
Ponorka: U-131 (IXC)
Medaile: 41 ( více...)
|
|
| 24. 09. 2009, 18:30 |
 |
 |
Vancik
Oberleutnant z. S.

Naloděn: 10.4.2009
Ponorka: U-410 VII/C
Medaile: 10 ( více...)
|
|
| 25. 09. 2009, 12:54 |
 |
 |
Wilhelm von Tiesenhausen
Leutnant z. S.

Naloděn: 31.5.2008
Ponorka: U-196
|
|
| 25. 09. 2009, 14:06 |
|
 |
BenKenobi
Leutnant z. S.

Naloděn: 30.3.2009
|
Byl
| 25. 09. 2009, 14:07 |
|
 |
|
|
Právě je 20. 03. 2026, 23:26 | Časy uváděny v GMT + 1 hodina
|
Strana 7 z 11
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
|
|
|