Ačkoliv můj příspěvek není ani film ani kniha sama myslím, že patří právě sem.
Před pár dny se mi podařilo při návštěvě Mnichova dostat se do filmových studií na prohlídku
a ikdyž film Das Boot nebyl jedinou částí prohlídky, byl rozhodně nejvíce prezentován i samotnou průvodkyní,
mladou studentkou ze Spojených států jménem Azareth, černou jako boty. Poté jsem se dozvěděl,
že spolunávštěvníci anglické prohlídky jsou občané USA a SAE. Když se průvodkyně dozvěděla odkud jsme,
rozsvítily se jí oči a na dotaz zda zná ČR řekla, že je mladá a má ráda absinth. Pro pořádek, v Německu
se prodává pouze do síly 40%.
A nyní již k samotné pohlídce. Hned u vstupu stojí 11m velký model, který sloužil k natáčení ponoru a vynoření. Vlezl do něj jeden člověk, který ho ovládal.
Po putování po filmovém městečku jsme dorazili k expozici o filmu. Začneme věží na které se točily záběry litím vody na herce. Proud byl opravdu prudký,
režisér chtěl po hercích přesvědčivé výkony. Takže když jednou byl herec sražen, zlomil si žebro a křičel bolestí, nadšený režisér řekl:
"To je ono, to je přesně ono, sjedeme si to ještě jednou!"
Při natáčení bylo použito několik modelů různých velikostí. Museli jich vyrobit více, protože se ukázalo že rackům neporučíš.
Pták prolétávající kolem ponorky velikosti 11m údajně vypadal jako z hororu. Za třetí fotkou s modely věží je tabule s rozměry a použitím jednotlivých modelů.
Následovala prohlídka vnitřku ponorky, který byl usazen na zemi. Při natáčení byl na jakési konstrukci, která sloužila na natáčení otřesů.
Režisér zavřel herce a kameramany uvnitř a řekl, že se bude natáčet výbuch. Někdy je nechal sedět pár minut, někdy i hodinu a půl,
aby byli účastníci pokusu co nejvíce překvapeni. Následně nechal zatřást konstrukcí. Proto jsou zranění a krev ve filmu autentická.
Herci i štáb v ponorce byl čtrnáct dnů odkázán na jídlo a vodu z modelu, která se dvou týdnech stala osudná kameramanovi, který se z ní pozvracel.
Záběry velké ponorky se točili v La Rochelle. Ve filmu má být vidět, že ponorka má nabouranou zadní část, protože jim při natáčení
vrazila do doku.
Byl nám promítán i krátký film, který ukazoval záběry z filmu a jejich natáčení. Co mi utkvělo v hlavě byl pyrotechnik sedící v obleku
na prkně, házící malé balíčky o velikosti většího tenisáku do bazénu, kde vybuchovaly. Vypadalo to jako když jsme ve škole házeli
balonky s vodou ze třetího patra