Obsah fóra Die Kapitäne - CZ centrum série simulátoru Silent Hunter
RegistraceHledatFAQSeznam námořníkůNámořnické spolkyHodnostiMedaileWeb Přihlášení
Zaslat odpověď Strana 1 z 17
Jdi na stránku 1, 2, 3 ... 15, 16, 17  Další
Literatura o ponorkách
Autor Zpráva

Citovat
Příspěvek Literatura o ponorkách 
Seznam knih věnujících se tématu ponorek v 1. a 2. světové válce:

PONORKA Das Boot
Tento román je svědectvím o námořních bitvách v Atlantiku a je přesnou reprodukcí osobních zážitků autora, který za války působil jako zpravodaj u německého válečného námořnictva. Byl jedním z těch ponorkových námořníků, kterým se podařilo přežít. Tato kniha, popisující život na německých ponorkách se řadí k světově proslulým dílům o druhé světové válce.

HITLEROVA PONORKOVÁ VÁLKA ? 1939 ? 1942 HITLER`S U-BOAT WAR
Kniha je impozantním příběhem o nejobtížnější a nejdelší námořní bitvě v dějinách. Po celých šest let se německé ponorky snažily blokovat a izolovat Britské ostrovy s cílem vytlačit Brity z války a tak zmařit jak spojenecké strategické bombardování německých měst, tak Operaci Overlord.

SMRT PONOREK The Death of the U-Boats
Vojenský historik Edwin P. Hoyt ve své knize odkrývá svět uzavřeného ocelového světa pod hladinou moře. Od prvních neohrožených útoků až po zoufalé úniky a zkázu líčí skutečnou historii německého ponorkového loďstva za druhé světové války.

DÖNITZ A VLČÍ SMEČKY Dönitz and the Wolf Packs
Kniha přehledně a čtivě přibližuje vývoj a působení německých ponorek za války. Taktika "vlčích smeček" jejímž autorem byl admirál Dönitz, byla uplatňována téměř tři roky než spojenecké konvoje začaly zasazovat německým ponorkám drtivé údery?.

ÚTOK NA  SCAPA FLOW Mein Weg nach Scapa Flow
Kapitán ponorky U?47 Gunter Prien se proslavil již na začátku druhé světové války, když pronikl na základnu britského loďstva ve Scapa Flow a potopil bitevní loď Royal Oak. Torpédům a dělům jeho ponorky padlo za oběť 28 lodí o výtlaku přes 164 tisíc tun. On sám zahynul v březnu 1941, když jeho ponorku zničily britské hlubinné pumy.

PONORKY VE VÁLCE Stealth at sea: the history of the submarine
Známý britský historik Dan Van Der Vat, věnující se námořním dějinám, získal již několik cen za své knihy. Ve své nové práci obrací svoji pozornost na zbraně, které hrály nezastupitelnou roli v obou světových válkách i ve válce studené - na ponorky. Soustředí se jak na technický vývoj zbraní, tak na politické a diplomatické pozadí ponorkových válek.

ŽRALOCI A MALÉ RYBY
Kniha vypráví příběh německého studenta Teichmanna, který před Druhou světovou válkou sloužil na jedné rybářské lodi v rámci pracovní služby, která byla v nacistickém Německu povinná. Tuto nepříliš bezpečnou práci přerušil Hitlerův útok na Polsko v září 1939. Teichmann byl povolán ke Kriegsmarine. Prošel tvrdým výcvikem a poté nastoupil jako námořník na minolovku. Časem byl převelen na ponorku, kde byla smrt daleko blíž než kdekoliv jinde v námořnictvu.


PONORKY ČÍHAJÍ Der Tod auf allen Meeren
Popis událostí spojených s ponorkami za druhé světové války začíná zkázou jejich první oběti - smutně proslulé lodi Athenia. Potopení tohoto parníku, jehož většinu cestujících tvořili Američané a Kanaďané, byl omylem ponorkového velitele Lempa a jeho U-30.Autor rovněž podrobně sleduje osudy ponorkového kapitána Priena, z něhož nacistická propaganda vytvořila ideál námořního hrdiny, který obdivně následovaly tisíce absolventů ponorkových škol. Nutno podotknout, že v životě i ve smrti pod vodou...

VLK ATLANTIKU
Životopis jednoho z nejlepších ponorkových velitelů německého námořnictva založený na rozhovorech s Otto Kretschmerem a rozsáhlém výzkumu v britských a německých archivech. Vzrušující a dramatický příběh z nepřátelské strany.

PONORKY 2. SVĚTOVÉ VÁLKY (1939 - 1945)
Stručný přehled a popis, fotky a nákresy (František Kuník, Lodní archiv, vydalo NADAS-AFGH, s.r.o.)

U-BOOTWAFFE 1939-1645 Cz.1 - 4
- encyklopedia okretów wojennych Waldenar Trojca
- čtyřdílný svazek pojednávající o vývoji německých ponorek, mnoho fotek, nákresů, kamufláží, plánků

PONORKOVÁ VÁLKA- Historie americké ponorkové špionáže
Blind Man's Bluff  The Untold Story of American Submarine
Klasická literatura faktu, přehled vývoje ponorkového loďstva od druhé světové války do současnosti, přelom díky zavedení jaderného pohonu, úspěchy i neúspěchy, pohledy na ruskou stranu, doplněno fografiemi. Některé informace mi vyrážely dech.

U-BOATS IN ACTION
- pár fotek, nákresů, popisů německých ponorek, kamufláží -používají jako podklady modeláři plastikových modelů.

HOŘÍCÍ ATLANTIK
autor popisuje počátky řádění ponorek, potopení Athenie, Prienův průnik do Scapa Flow, zničení Bismarcka, vstup USA do války, nedostatek moderní techniky ( letecké i námořní ) v Kanadě, kanadská neochota vstoupit pod velení USA, problém vzdušné trychtýřovité mezery mezi Islandem a Kanadou.
Dále osudy dvou největších kovojů z Halifaxu s hazardně malou ochranou eskortou, s tím související formování největší vlčí smečky nedaleko tohoto konvoje, narůstající počet Liberátorů s extrémně dlouhým doletem, vývoj a druh protiponorkových zbraní.

SMRT NA VŠECH MOŘÍCH Der Tod auf allen Meeren
- Paul Herbert Freyer
- soubor zážitků posádek ponorek, ty jsou prokládány popisy technického vývoje ponorek, problémů, zlepšováním ochrany lodní dopravy, souhrny tonáže a dalšími souvislostmi, na konci knihy je seznam všech něm. ponorek s jejich velmi stručným osudem.

U - Boats in action      - pár fotek, nákresů, popisů německých ponorek, kamufláží -používají jako podklady modeláři plastikových modelů.

Ponorky 2. světové války (1939 - 1945) - stručný přehled a popis, fotky a nákresy (František Kuník, Lodní archyv, vydalo NADAS-AFGH, s.r.o.)

U-BOOTWAFFE 1939-1645 Cz.1 - 4 - encyklopedia okretów wojennych Waldenar Trojca - čtyřdílný svazek pojednávající o vývoji německých ponorek, mnoho fotek, nákresů, kamufláží, plánků - (AJ - PRESS ul. Chrobrego 32, 80-423 GDAŇSK, http://aj-press.home.pl )-používají jako podklady modeláři plastikových modelů.

Záludné miniponorky-dokument o použití miniponorek ve válce (kaiteny, vepříci aj)-autoři J.Borotský, A. Kubeš, edice FAS(fakta a svědectví) vydáno v r. 1990.

Americké ponorky ve válce- Edvin P. Hoyt - kniha vypráví pravdivé příběhy o válce spojeneckých ponorek v Pacifiku.

BOWFIN - Edwin P. Hoyt - kniha popisuje historii a vývoj amerických válečných ponorek a deníkovou formou jsou zde líčeny válečné události z hlediska jedné lodi.

Sebevražedné jednotky - Richard O'Neill, vydalo NAŠE VOJSKO 2003 - Obsahuje i kapitolu  "Miniponorky, Živá torpéda" - kniha je zaměřena na armády, které se rozhodly vytvořit  sebevražedné jednotky a používaly specializované zbraně.

Ponorky vyplouvají... - Zdeněk Dobřichovský, edice "KAMARAD" - stručný přehled o vývoji ponorek

Ponorky - Jean-Philippe DALLIES-LABOURDETTE, ilustrace Stephane DUFRENE - stručná historie ponorek německého válečného loďstva v letech 1939 - 1945

Kruté Moře - historický román z paluby korvety, doprovázející britské konvoje
Je to dost zajímavá kniha. Za povšimnutí stojí s jak nenávistně autor popisuje posádky německých ponorek a jejich velitele, jako něco zlého a nečistého. Doporučuju přečíst.

Poslední německá mise do Japonska- Joseph Mark Scalia
Tajemství ponorky U-234
V březnu 1945 vyplula z norského přístavu ponorka německého válečného námořnictva U-234. Na palubě vezla celé letadlo, tuny nejmodernějších zbraní a elektroniky. Směřovala do Japonska. Ponorku zastihla na moři kapitulace Německa a její kapitán Johann Heinrich Fehler se rozhodl vzdát se Američanům.
Tato první kniha o jedné z nejzáhadnějších epizod 2. světové války je postavena na faktech: záznamech výslechů jednotlivých členů posádky - významného vojenského soudce, který měl v Tokiu odhalit špionážní síť, odborníka na protileteckou obranu, špičkového lodního konstruktéra, odborníka na radary, konstruktéra z továrny Messerschmitt a generála Luftwaffe, který se podílel na atentátu na Hitlera. Vedle dramatických osudů členů posádky se autor zabývá především hlavní záhadou: K jakému účelu vezla ponorka náklad oxidu uranu?

POSLEDNI ROK KRIEGSMARINE - V.E.Tarrant
Tahle knizka popisuje posledni rok od kvetna 44 . Je to dokument a najdete v nem napr. popisy nemeckych lodi ( krizniky atd az PONORKY  ) jinak sou zde popsana i LIDSKA torpeda .

VELITELE VLCICH SMECEK - Franz Kurowski
Popis cca 30 KAPITANU ponorek a jejich osudu.
Nadherny fotky opravdu SKVOST

"Ponorkové eso" paměti Wilhelma Schultze
Jsou to klasické vzpomínky na dětství, námořní předválečná studia, bojové plavby a hlednání mírového uplatnění po válce.
Je to nevšení kniha se spoustou zajímavých informací.

Wolfgang Lűth - Karel Alman
další paměti tohoto známého velitele, možná lepší než od Jordana Vause.
vydalo nakladatelství Mustang v roce 1996

Pátrací ponorka - Ian Trenowden
popisující život na ponorce HMS Tally-ho

Plavba šedých vlků - Steven Wilson
Válka se chýlí ke konci a hitlerovské velení spatřuje naději na vítězství zejména v nasazení nových a účinnějších zbraní. Nový typ ponorky, ještě smrtonosnější než ty předchozí, je dokončen, a prvních několik již vyrobených lodí je urychleně připravováno k vyplutí. Jak však co nejúčinněji tuto malou flotilu využít ke změně válečné situace? Velení plánuje zasáhnout přímo srdce Anglie. Ponorky jsou přemístěny do norského fjordu, kde se pod dozorem SS vybavují a připravují k nejtajnější z akcí. Avšak moderní složité lodě potřebují zkušené posádky, které však v tomto období nejsou k dispozici, a tak situace hrdého kapitána a zkušeného velitele flotily je svízelná - musí vycvičit nesourodou skupinu námořníků tak, aby vytvořila sehraný tým, a to ve zkrácené době. Jeho úsilí je navíc komplikováno přísným dohledem nedůvěřivé a arogantní SS. Vše však nasvědčuje tomu, že se mu misi podaří splnit. Avšak nepřízeň štěstěny i chyby v utajení vedou ke krvavému střetu.

Gordon Williamson - Německé ponorkové základny a bunkry v letech 1941 - 45
Jen málo vojenských objektů, postavených Němci během 2. světové války působí tak impozantním dojmem, jako ponorkové základny a bunkry. Tato publikace poskytuje detailní pohled na stavby vybudované na francouzském pobřeží (Brest, Lorient, St. Nazaire, La Pallice, Bordeaux), v Norsku (Bergen, Trondheim) a Německu (Kiel, Hamburk, Helgoland). Zaměřuje se rovněž na obrovský montážní komplex Valentin v Brémách, kde se měly kompletovat ponorky nového typu XXI. Zmíněny jsou domovské přístavy ponorkových flotil a čtenář se může dozvědět mnoho zajímavého rovněž o poválečných osudech jednotlivých bunkrů a základen, neboť většina z nich přečkala válku bez větší úhony. Nesporně atraktivní téma doplňuje velké množství dobových fotografií a schémat.



***************************************************
Pokud někdo zná nějakou dobrou knihu, napiště sem název a pokud možno stručný popis, následně bude některým z moderátorů přidána do seznamu. Díky



Naposledy upravil Sarroth dne 25. 10. 2007, 02:30, celkově upraveno 6 krát.

_________________
<<<Ubisoft je jednička!


"Žít má cenu pro to, za co stojí umřít."
"Der beste Seemann war doch ich!"
________________________________________________________
Pravidla fóra | Rady ohledně psaní na DF | Ponorkářův slovník | Hledat | Osobní složka
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky

Citovat
Příspěvek Literatura o ponorkách 
U - Boats in action      - pár fotek, nákresů, popisů německých ponorek, kamufláží -používají jako podklady modeláři plastikových modelů.

Ponorky 2. světové války (1939 - 1945) - stručný přehled a popis, fotky a nákresy (František Kuník, Lodní archyv, vydalo NADAS-AFGH, s.r.o.)

U-BOOTWAFFE 1939-1645 Cz.1 - 4 - encyklopedia okretów wojennych Waldenar Trojca - čtyřdílný svazek pojednávající o vývoji německých ponorek, mnoho fotek, nákresů, kamufláží, plánků - (AJ - PRESS ul. Chrobrego 32, 80-423 GDAŇSK, http://aj-press.home.pl )-používají jako podklady modeláři plastikových modelů.

Záludné miniponorky-dokument o použití miniponorek ve válce (kaiteny, vepříci aj)-autoři J.Borotský, A. Kubeš, edice FAS(fakta a svědectví) vydáno v r. 1990.

Americké ponorky ve válce- Edvin P. Hoyt - kniha vypráví pravdivé příběhy o válce spojeneckých ponorek v Pacifiku.

BOWFIN - Edwin P. Hoyt - kniha popisuje historii a vývoj amerických válečných ponorek a deníkovou formou jsou zde líčeny válečné události z hlediska jedné lodi.

Sebevražedné jednotky - Richard O'Neill, vydalo NAŠE VOJSKO 2003 - Obsahuje i kapitolu  "Miniponorky, Živá torpéda" - kniha je zaměřena na armády, které se rozhodly vytvořit  sebevražedné jednotky a používaly specializované zbraně.

Ponorky vyplouvají... - Zdeněk Dobřichovský, edice "KAMARAD" - stručný přehled o vývoji ponorek

Ponorky - Jean-Philippe DALLIES-LABOURDETTE, ilustrace Stephane DUFRENE - stručná historie ponorek německého válečného loďstva v letech 1939 - 1945



Naposledy upravil elksar dne 17. 10. 2006, 07:13, celkově upraveno 4 krát.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail

Citovat
Příspěvek  
312_Cherry napsal:
ZKAZA KONVOJE PQ 17

ale ted uz si nevzpomenu o cem ta knizka je  Laughing  Laughing  Laughing  Laughing

a ted vazne VELICE pekne napsana knizka o ZKAZE tohoto konvoje bohuzel jmeno autora si nepamatuju ale kouknu az budu  mit cas a doplnim  Wink

Teť jsem dočetl tu knihu Konvoj PQ 17-od Stanislava Bartla !!!!Super čtení a v plné kráse se uklázala zbabělost anglické admirality..
No a teť mám pujčený osmidílný film Konvoj PQ 17 a musím že první díl je moc moc zajimavý jsem zvědavý na zbytek Smile

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail

Citovat
Příspěvek  
já jsem teď dočetl - "ponorkové eso" od Jordana Vause - jde o válečnou kariéru jednoho z největších německých ponorkových es Wolfganga Lütha
a začal jsem číst "prokletý atlantik" od Hanse Herlina - příběhy pěti německých ponorkových kapitánů: Günthera Priena (netřeba popisovat Smile ), Petera Zschecha (U-505 - neměl štěstí a úspěch se mu obloukem vyhnul), Wernera Henkeho (U-515 - zastřelen v americkém zajetí), Wolfganga Lütha (nejvýše dekorovaný ze všech velitelů ponorek, přežil válku avšak byl nešťastnou náhodou zastřelen stážným Dönitzovi vlády několik dní po válce) a Heinze Ecka (U-852 - v poválečném procesu obviněn, uznán vinným a zastřelen Angličany)


_________________
Ponorky jsou bezpečnější než letadla...důkazem tohoto tvrzení budiž fakt, že je mnohem více letadel pod vodou, než ponorek ve vzduchu.

Pravidla fóra | Rady ohledně psaní na DF | Ponorkářův slovník | Hledat
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail ICQ

Citovat
Příspěvek  
Ravel napsal:
Opět jsem začal číst Žraloci a jiné ryby. Takže až to dočtu, hodim sem nějaký info.  Wink


Tak pánové, je to docela silný kafe. A to zatím partička námořníků zatím jezdí na minolovce. Při každé plavbě docela hustý masakry.  Fakt je to dost hustě popsaný. Třeba když loď dostala zásah torpédem, tak topiči byly tou tlakovou vlnou rozmáznutý po stropě kotelny a námořníci je museli před příjezdem do doku seškrabávat. Nebo jiná loď najela na minu a když vytáhli z vody asi 12 přeživších, tak zjistili, že maj tlakovou vlnou vražený holeně do stehen, tak je nechali ležet na palubě a oni tam asi 10 hodin řvali a když dořvali a už zhasínali, tak je všechny 2x střelili do hlavy. Nechápu, proč je nechali takhle trápit, když už stejně neměli šanci. No nic. Fakt je to hustá knížka. Právě jsem přečet kapitolu, jak potopili anglickou ponorku. Zachránili se jenom ti, co se dostali ven průlezem, ale jak byla ponorka pod vodou, tak jim na hladině popraskali plíce. Je to síla, ale stojí to za přečtení.


_________________




INTEL Core i7-2600 BOX 3,3GHz/6M, MB AsRock Extreme 64, RAM KINGSTON HyperX DDR3 1600MHz 16GB, SLI 2x ASUS STRIX-GTX960-DC2-4GD5, SSHD 1TB+380GB+1TB ex
24" LED ASUS VE247H, WINDOWS 10 64bit
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky ICQ

Citovat
Příspěvek  
Žraloci a malé ryby  

Wolfgang Ott

poprvé vydáno v roce 1956.

Kniha vypráví příběh německého studenta Teichmanna, který před Druhou světovou válkou sloužil na jedné rybářské lodi v rámci pracovní služby, která byla v nacistickém Německu povinná. Tuto nepříliš bezpečnou práci přerušil Hitlerův útok na Polsko v září 1939. Teichmann byl povolán ke Kriegsmarine. Prošel tvrdým výcvikem a poté nastoupil jako námořník na minolovku. Časem byl převelen na ponorku, kde byla smrt daleko blíž než kdekoliv jinde v námořnictvu.

Německé námořní síly pod velením admirála Raedera a admirála Döenitze praktikovaly doktrínu neomezené ponorkové války v Atlantickém oceánu. Denně byly potápěny desítky transportních lodí, které ze Spojených států dovážely materiál ohrožené a blokované Velké Británii. Konvoje Spojenců proto hlídaly ozbrojené doprovody. Hrůza, která nastala v ponorce po útoku na konvoj, byla nepředstavitelná. Námořníci slyšeli pohyb lodí nad nimi a jen čekali, jestli je sonar objeví. Pokud je objevil, slyšeli ťukání na stěny ponorky, jako by na ně padaly kamínky. Od chvíle objevení mohli kdykoliv očekávat výbuch hlubinné pumy.

Na knize mi připadala nejemotivnější pasáž, která popisuje, jak Teichmann pozoroval z paluby minolovky potopení vedlejší doprovodné minolovky. Jakmile se loď potopila, všichni námořníci měli za úkol plavat co nejdál od místa potopení. Důvod byl jednoduchý ? posádky měly rozkaz držet pro případ ponorkového útoku hlubinné pumy odjištěné. Potopení lodi znamenalo to samé, co vhození pum do vody. Po několika sekundách pumy ve vodě vybuchly a většinu námořníků dosti krutým způsobem zabily. Po přečtení této pasáže jsem musel knihu odložit a začal jsem jí opět číst až po několika dnech.

Kniha na čtenáři zanechá tísnivý dojem bezmocnosti námořníka nakládat se svým osudem na tak křehkém vynálezu jako je loď, popřípadě ponorka. Smrt může přijít mnoha způsoby, z nichž je jeden krvavější než druhý. Příslušník pozemní armády může z boje utéct, může se někde skrýt, ale na moři to tak neplatí, námořník nemůže dezertovat, není pro něj úniku.

Druhá světová válka na rozdíl od té předešlé jasně definovala, kdo je agresor a kdo oběť, kde je dobro a kde zlo. Avšak tuto definici můžeme aplikovat pouze na lidi, kteří v té době byli ve velících funkcích. Nemůžeme říct, že německý námořník byl horším člověkem než americký námořník. Mnoho lidí si myslí, že je tím záporným, protože bojuje na špatné straně. Ale oni bojovali za svoje spoluobčany a za svůj národ. Byli jen loutkami v rukou svých nadřízených, počínaje generály a prezidenty konče. Bojovali o přežití. Každá válka je špatná a nejvíc na to doplatí vojíni, námořníci, letci a civilisté. Ideje nesou vůdci, realitu jejich podřízení. A realita je ve válce velmi krutá.

Citát z knihy:
 Hlavní inženýr položil obě hloubková kormidla ?úplně nahoru?, ale ručička hloubkoměru nereagovala. Hlavní inženýr na něj poklepal, ale hloubkoměr se nepohnul.
?Loď už nereaguje na hloubková kormidla, pane kapitánporučíku?
?Ťuk,? ozvalo se
?Oba stroje ?úplně pomalu vpřed?,? řekl velitel
?Oba stroje jdou - ?
?Ťuk.?
?Oba stroje jdou - ?
?Proč koktáte, kormidelníku??
?Oba stroje jdou ?úplně - ?,?
?Ťuk.?

převzato z echo.bonusweb.cz



Naposledy upravil Ravel dne 09. 12. 2006, 11:21, celkově upraveno 1 krát.

_________________




INTEL Core i7-2600 BOX 3,3GHz/6M, MB AsRock Extreme 64, RAM KINGSTON HyperX DDR3 1600MHz 16GB, SLI 2x ASUS STRIX-GTX960-DC2-4GD5, SSHD 1TB+380GB+1TB ex
24" LED ASUS VE247H, WINDOWS 10 64bit
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky ICQ

Citovat
Příspěvek  
Tak jsem to dočet a fakt je to masakr od začátku do konce. Z celý party přežije jenom jeden frajer, kterej přijde o nohy. Jinak všichni padnou (smrt hlavního hrdiny není jistá). Všem doporučuju.


_________________




INTEL Core i7-2600 BOX 3,3GHz/6M, MB AsRock Extreme 64, RAM KINGSTON HyperX DDR3 1600MHz 16GB, SLI 2x ASUS STRIX-GTX960-DC2-4GD5, SSHD 1TB+380GB+1TB ex
24" LED ASUS VE247H, WINDOWS 10 64bit
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky ICQ

Citovat
Příspěvek Poslední německá mise do Japonska 
Kniha: Poslední německá mise do Japonska
Autor: Joseph Mark Scalia
Tajemství ponorky U-234

V březnu 1945 vyplula z norského přístavu ponorka německého válečného námořnictva U-234. Na palubě vezla celé letadlo, tuny nejmodernějších zbraní a elektroniky. Směřovala do Japonska. Ponorku zastihla na moři kapitulace Německa a její kapitán Johann Heinrich Fehler se rozhodl vzdát se Američanům.
Tato první kniha o jedné z nejzáhadnějších epizod 2. světové války je postavena na faktech: záznamech výslechů jednotlivých členů posádky - významného vojenského soudce, který měl v Tokiu odhalit špionážní síť, odborníka na protileteckou obranu, špičkového lodního konstruktéra, odborníka na radary, konstruktéra z továrny Messerschmitt a generála Luftwaffe, který se podílel na atentátu na Hitlera. Vedle dramatických osudů členů posádky se autor zabývá především hlavní záhadou: K jakému účelu vezla ponorka náklad oxidu uranu?

nevim jaky to je, dostanu ji az k Vanocum, pak dam vedet Smile
btw: na netu k nalezeni za ceny od 200-350kč, taky se da ale koupit v Levnych knihach (HK) za cenu nepomerne mensi...



Naposledy upravil Wara dne 08. 12. 2006, 16:07, celkově upraveno 1 krát.

_________________
War... War never changes...
-----------------------------------------------------------------------
Pravidla fóra | Rady ohledně psaní na DF | Ponorkářův slovník | Hledat
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail

Citovat
Příspěvek Re: Poslední německá mise do Japonska 
Wara napsal:
Kniha: Poslední německá mise do Japonska
Autor: Joseph Mark Scalia
Tajemství ponorky U-234

V březnu 1945 vyplula z norského přístavu ponorka německého válečného námořnictva U-234. Na palubě vezla celé letadlo, tuny nejmodernějších zbraní a elektroniky. Směřovala do Japonska. Ponorku zastihla na moři kapitulace Německa a její kapitán Johann Heinrich Fehler se rozhodl vzdát se Američanům.
Tato první kniha o jedné z nejzáhadnějších epizod 2. světové války je postavena na faktech: záznamech výslechů jednotlivých členů posádky - významného vojenského soudce, který měl v Tokiu odhalit špionážní síť, odborníka na protileteckou obranu, špičkového lodního konstruktéra, odborníka na radary, konstruktéra z továrny Messerschmitt a generála Luftwaffe, který se podílel na atentátu na Hitlera. Vedle dramatických osudů členů posádky se autor zabývá především hlavní záhadou: K jakému účelu vezla ponorka náklad oxidu uranu?

nevim jaky to je, dostanu ji az k Vanocum, pak dam vedet Smile
btw: na netu k nalezeni za ceny od 200-350kč, taky se da ale koupit v Levnych knihach (HK) za cenu nepomerne mensi...


Co si myslíš o spekulacích, že do Japonska plulo více ponorek a vzdala se jen tahle?


_________________

Osobní složka | SH3- galerie | Xfire profil
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky

Citovat
Příspěvek Re: Poslední německá mise do Japonska 
hp. napsal:

Co si myslíš o spekulacích, že do Japonska plulo více ponorek a vzdala se jen tahle?

no abych pravdu rekl, nemam tohle tema nijak extra moc nastudovany Smile, ale z myho hlediska je celkem nesmyslny, aby Hitler nechaval posilat do Japonska nejaky suroviny ci tajnej material v dobe, kdy uz snad i jemu muselo bejt jasny, ze valka k nicemu nevede...

Japonci navic meli v ty dobe (mluvime o unoru, breznu, dubnu 1945) dost svych starosti- 19.2.45 zacatek vylodovani US sil na Iwodžimě, 1.dubna vylodění na Okinawě, tzv. "paličské" nálety na velká japonská města a sami urcite nedoufali v to, ze by jim mohlo nejak prispet k vitezstvi par zajimavych nakladu z nemeckych ponorek...
tou dobou uz bylo proste naprosto jasny, jak to vsechno skonci, a tak vselijake dalsi dohady o dalsich nemeckych ponorkach povazuju spise za zajimave, nicmene vsak asi nepravdive spekulace...



Naposledy upravil Wara dne 10. 12. 2006, 12:09, celkově upraveno 1 krát.

_________________
War... War never changes...
-----------------------------------------------------------------------
Pravidla fóra | Rady ohledně psaní na DF | Ponorkářův slovník | Hledat
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail

Citovat
Příspěvek Ponorky ve válce 
Dostanu pod stromeček knihu "PONORKY VE VÁLCE", vadalo nakladatelství ARGO, napsal Dan Van Der Vat. Po vánocích budu referovat, zatím je zabavena a schována.


_________________




MODEL IIA U-3
Pluj hluboko, pomalu a potichu!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail

Citovat
Příspěvek  
Dovolil bych si malinkatou poznámku ke knize E.Hoyta Smrt ponorek, pokud autor napsal, že Bismarck nejprve potopil HMS Hood a pak byl potopen letadly z letadlové lodi Princ of Wales, pak to ve mně nebudí důvěru k ostatním faktům, které jsou v knize obsažené.(Samozřejmě může jít také  o zmršený překlad)

Jinak bych rozhodně doporučil publikaci D.McIntyrea Bitva o Atlantik, která tu myslím nebyla zmíněna. Pohled na ponorkovou válku z druhé strany, autor byl velmi úspěšným velitelem eskortních skupin. No a o možná taky Patrick Beesly Námořní tajná válka, autor zase pracoval v námořní rozvědce-vcelku zajímavé pasáže o Enigmě, sledování  a vyhledávání německých ponorek

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky

Citovat
Příspěvek  
Dannik napsal:
...a pak byl potopen letadly z letadlové lodi Princ of Wales...

 Laughing  Rolling Eyes  Laughing

Dannik napsal:
...Jinak bych rozhodně doporučil publikaci D.McIntyrea Bitva o Atlantik, která tu myslím nebyla zmíněna.

četl jsem, velmi dobrá knížka Wink


_________________


33.flotila | Pravidla fóra | Rady ohledně psaní na DF | Ponorkářův slovník | Hledat | Pravidla Ligy DK
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail

Citovat
Příspěvek  
Knihy jako je zkáza konvoje PQ 17, Záludné miniponorky a samozřejmě legendární a filmově zpracovaná Ponorka jsou jedinečné, ale teď trochu z druhé strany. Četli jste někdy knihu Kruté moře....myslím, že to bylo i filmově zpracované....ještě černobíle, což je lepší. Je to o posádce korvety.....moc pěkné a moc napínavé. Není od věci vědět něco o druhé straně...o proti ponorkové válce, hodně vám to rozšíří obzory.


_________________


Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail

Citovat
Příspěvek  
V.E.Tarrant POSLEDNI ROK KRIEGSMARINE

Tahle knizka  popisuje posledni rok od kvetna 44 . Je to dokument a najdete v nem napr.  popisy nemeckych lodi ( krizniky atd az PONORKY  Wink  )   jinak sou zde popsana i LIDSKA torpeda . Vrele doporucuju
pocet stran  222
Vydalo nakladatelstvi MUSTANG v roce 95

mam ji od toho roku 95 Mustang zaniknul takze nevim estli se este necha sehnat  snad v ANTIKVARIATU




Franz Kurowski  VELITELE VLCICH SMECEK  


 


KDO TUHLE KNIZKU NEMA MEL BY JI CO NEJDRIF SEHNAT .  je to krasnej popis cca 30 KAPITANU ponorek a jejich osudu !!!!!

nadherny fotky opravdu SKVOST . Kniha ma 386 stran takze necekejte jenom strohy data .


Vydalo nakladatelstvi MUSTANG v roce 95 takze stejnej postup jako u prvni zkusit NET nebo vyprodej .......



add KRUTE MORE  je opravdu nadherna knizka a vrele doporucuju





Tak sem vam sehnal SUPER ODKAZ NA KNIZKY O PONORKACH ............. http://www.uboat.cz/literatura/literatura.htm

tady si urcite vyberete . je to i s kratkym popisem popr. ukazkou z knihy  Wink



Naposledy upravil 312_Cherry dne 18. 03. 2007, 11:17, celkově upraveno 2 krát.

_________________

7. flotila | Gladiatus
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:
Zaslat odpověď Strana 1 z 17
Jdi na stránku 1, 2, 3 ... 15, 16, 17  Další
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.