Obsah fóra Die Kapitäne - CZ centrum série simulátoru Silent Hunter
RegistraceHledatFAQSeznam námořníkůNámořnické spolkyHodnostiMedaileWeb Přihlášení
Zaslat odpověď Strana 1 z 1
Herbert Schultze
Autor Zpráva
Citovat
Příspěvek Herbert Schultze 
8.
Herbert Schultze
(24.7.1909 - 3.6.1987)




Herbert "Vaddi" Schultze potopil během 9 operačních patrol 26 lodí a 1 poškodil/9 456 BRT. Celková tonáž, poslaná ke dnu ponorkou U-48, činila 169 709 BRT. Za tento výkon byl po zásluze vyznamenán Rytířským křížem s dubovými ratolestmi. Při bojových plavbách strávil na moři celkem 227 dní. V hodnocení nejúspěšnějších ponorkových kapitánů německé U-Bootwaffe drží 8. místo.

V dubnu 1930 vstopil mladý H. Schultze do řad Reichsmarine. V hodnosti Seekadet se plavil na palubě lehkých křížníků SMS Leipzig a SMS Karlsruhe. Na palubě SMS Karlsruhe se potkal také s pozdějšími úspěšnými kapitány ponorek, Lehmann-Willenbrockem a Mertenem. V říjnu 1934 byl povýšen do první důstojnické hodnosti Leutnant zur See a o 2 roky později získal hodnost Oberleutnant zur See. Ve službě na hladinových lodích zůstal až do roku 1937. Počátkem roku 1937 si žadádal o přeložení k ponorkám a v květnu byl zařazen do kurzu velitele U-Bootwaffe. Po jeho úspěšném absolvování se na  konci ledna 1938 stal velitelem U-2, ponorky typu IIA. Této ponorce před ním velel jiný výborný ponorkový důstojník Heinrich Liebe. U-2 byla jednou z ponorek výcvikové flotily/U-Bootschulflotille a H. Schultze na ní při výcviku strávil celkem 15 měsíců.


SMS Leipzig

22. dubna 1939 převzal zbrusu novou ponorku typu VIIB, U-48. S ní prodělal všech 9 operačních patrol a zaznamenal všechny své válečné úspěchy. V červnu 1939 byl povýšen do hodnosti Kapitänleutnant a v srpnu téhož roku vyrazil na svou první operační plavbu. Při ní potopil první tři lodě s celkovým výtlakem 14 777 BRT. po potopení třetí z nich, nákladní lodi SS Firby vyslal radiem zprávu otevřenou řečí: " cq-cq-cq- určeno Mr. Churchillovi. V pozici 59.40 S a 13.50.Z jsem potopil britský parník Firby. Žádám o záchranu trosečníků. Německá ponorka." Po návratu udělal o své plavbě rozhovor s americkým žurnalistou W. L. Schirerem. Tento rozhovor se pak vysílal jak v USA tak i ve Velké Británii (anglicý text zde:http://www.uboat.net/men/schultze.htm ).  


SS Firby

I další 4 operační plavby byly více než úspěšné. Od října 1939 do února 1940 potopil dalších 13 lodí s výtlakem čítajícím 94 297 BRT, včetně francouzského tankeru Emile Miguet/14 115 BRT, plujícího v konvoji KJ-2. V březnu 1940 byl jako 2. důstojník U-Bootwaffe vyznamenán Rytířským křížem/ Ritterkreuz des Eiseren Kreuzes. Z důvodu onemocnění ledvin a žaludku musel v květnu 1940 předat velení U-48 H-R Rössingovi a následujících 5 měsíců strávil H. Schultze v nemocničním léčení. Od října do prosince 1940 vykonával také funkci zástupce velitele 7. ponorkové flotily/7. Unterseebootsflottille v St. Nazaire.



Na konci roku 1940 se ovšem vrátil opět do služby na palubě ponorky. Dostal zpět i svou starou U-48. Vykonal s ní další tři úspěšné patroly, při kterých poslal ke dnu dalších 11 lodí. 12. června 1941 obdržel, jako 15. voják Wehrmachtu, dubové ratolesti/ Ritterkreuz des Eiseren Kreuze mit Eichenlaub. V červnu 1941 předal již podruhé velení U-48 jinému kapitánovi a definitivně odešel do služby na souši. Stal se velitel 3. ponorkové flotily/Flottillenchef der 3. Unterseebootsflottille v La Rochelle. Na této funkci vydržel až do března 1942, kdy byl přeložen na štáb Marinegruppe Nord a v prosinci 1942 byl převelen ke štábu Admirála Dönitze. V dubnu 1943 byl povýšen do hodnosti Korvettenkapitän. V březnu 1944 opustil Dönitzův štáb a stal se náčelníkem II. oddělení Námořní školy v Mürviku. Na této pozici ho zastihl i konec války.





Po válce vstopil do nové Bundesmarine a od roku 1956 vykonával různé štábní funkce, včetně 2 let v Marinechule Mürvik. Do výslužby odešel v hodnosti Kapitän zur See v roce 1968. Zemřel v Londýně, roku 1987. Během pohřbu o něm Otto Kretschmer řekl:
"Byl respektovaný jak přáteli tak i protivníkem. Posádka ho milovala. Herbert Schultze byl příkladem námořního důstojníka těch nejlepších tradic."



Zdroje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Herbert_Schultze
http://www.uboat.net/men/schultze.htm
http://www.uboat.net/boats/u48.htm


_________________




"Ať už je tahle válka krátká nebo dlouhá," řekl Morell opět po chvilce zadumání, "bude se nám zdát nekonečná."- KRUTÉ MOŘE, N. Monsarrat
"Jen blázni vyplouvají do Atlantiku... A ještě větší do Středomoří!"
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky ICQ
Zobrazit příspěvky z předchozích:
Zaslat odpověď Strana 1 z 1
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.