Obsah fóra Die Kapitäne - CZ centrum série simulátoru Silent Hunter
RegistraceHledatFAQSeznam námořníkůNámořnické spolkyHodnostiMedaileWeb Přihlášení
Zaslat odpověď Strana 1 z 1
Karl-Friedrich Merten
Autor Zpráva
Citovat
Příspěvek Karl-Friedrich Merten 
7.
Karl-Friedrich Merten
(15.8.1905 - 2.5.1993)




V žebříčku nejúspěšnějších ponorkových kapitánů německé U-Bootwaffe, patří Karl-Friedrichu Mertenovi 7. příčka. Během své kariéry, velitele ponorky, potopil 27 lodí s celkovým výtlakem 170 151 BRT. I za tento výkon byl po zásluze vyznamenán Rytířským křížem s dubovými ratolestmi.

Do německého vojenského námořnictva vstoupil v roce 1926. V rámci Reichsmarine, tzv. Výmarské republiky, a později německé Kriegsmarine se plavil na německém křížníku SMS Karlsruhe, jde získával první praktické zkušenosti válečné lodi. Na samém počátku největšího válečného konfliktu 20. století se v září 193 , na palubě bitevní lodi Schleswig-Holstein, účastnil ostřelování polské pevnosti Westerplatte. U hladinových lodí zůstal až do května 1940, kdy přešel k ponorkám.


SMS Karlsruhe


 SMS Schleswig-Holstein                        Schleswig-Holstei ostřeluje polskou Gdyni

Od října 1940 až do ledna 1941, se plavil na ponorce U-38, které velel Heinrich Liebe. Určitě zde dostal mnoho užitečných rad, neboť sám Liebe byl také pozdější ponorkové eso s 34 potopenými loděmi na svém kontě. U-38 opustil Kapitänleutnant Merten v únoru 1941, aby se ujal velení své vlastní ponorky U-68. S ní proplul téměř celý svět. Čerstvě povýšený Korvettenkapitän operoval v Atlantiku, Karibském moři i Indickém oceánu. Svůj první úspěch zaznamenal Korvettenkapitän Karl-Friedrich Merten 22. září 1941 potopením britské lodě SS Silverbelle s výtlakem 5 302 BRT.  
U-68 byla také součástí skupiny/vlčí smečky "Eisbär", která u břehů jižní Afriky potopila mezi zářím a říjnem 1942, více než 100 000 BRT. Mimo Mertenovi U-68 byly dalšími ponorkami: U-156/W. Hartenstein, U-172/C. Emmermann, U-459/G. von Wilamowitz-Möllendorf a U-504/H-G.F. Poske, U-159/H. Witte se přidal později.
Posledního úspěchu na moři dosáhl Merten v listopadu 1942, když potopil britský parník SS City of Cairo o výtlaku 8 034 BRT.




Od ledna 1943 se stal velitelem 26. ponorkové flotily/Flotillenchef der 26. Unterseebootflotille v Pillau (dnes ruský Baltijsk). Zde dohlížel nad finálním výcvikem ponorkových posádek, před jejsich zařazením k frontovým flotilám. V březnu 1943 se ujal velení jiné výcvikové flotily - 24. ponorkové flotily/24. Unterseebootflotille v Memelu (Klajpeda v Litvě). Zde zůstal až do konce 2. světové války. 15. dubna byl ještě povýšen do hodnosti Kapitän zur See.

Po válce a propuštění ze zajetí se podílel společně s Heinrichem Lehmann-Willenbrockem na odstraňování potopených lodí na řece Rýnu. Následně se zabýval stavbou lodí.

Za svou ponorkovou kariéru vykonal celkem 5 operačních patrol s 368 dny strávenými na moři.

Zdroje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Karl-Friedrich_Merten
http://uboat.net/men/merten.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Wolf_pack_Eisb%C3%A4r



Naposledy upravil Holt von Holtburg dne 09. 03. 2012, 10:51, celkově upraveno 2 krát.

_________________




"Ať už je tahle válka krátká nebo dlouhá," řekl Morell opět po chvilce zadumání, "bude se nám zdát nekonečná."- KRUTÉ MOŘE, N. Monsarrat
"Jen blázni vyplouvají do Atlantiku... A ještě větší do Středomoří!"
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky ICQ
Zobrazit příspěvky z předchozích:
Zaslat odpověď Strana 1 z 1
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.