Obsah fóra Die Kapitäne - CZ centrum série simulátoru Silent Hunter
RegistraceHledatFAQSeznam námořníkůNámořnické spolkyHodnostiMedaileWeb Přihlášení
Zaslat odpověď Strana 1 z 1
K.u.K. Unterseeboot U-14
Autor Zpráva
Citovat
Příspěvek K.u.K. Unterseeboot U-14 
Doplňující informace k článku, pojednávajícím o ponorkovém esu Kaiserliche und Königliche Kriegsmarine, Georgu-Ludwigu von Trapp, viz: http://silenthunter.cz/forum/viewtopic.php?t=2056

V článku je zmíněna K.u.K. U-boot U-14, která byla původně lodí francouzského námořnictva jménem Curie.



Rakousko-Uhersko zřídilo svou první ponorkovou základnu roku 1909 v přístavu Pula: U-station Pula. Výbavu v té době tvořilo pár starších lodí a především zařízení na dobýjení akumulátorových baterií a výrobu tlakového vzduchu.
Druhou ponorkovou základnu zřídilo Rakousko-Uherské námořnictvo v Boce Kotorské v září 1914. Boca Kotorská však sloužila opravdu jen jako přístav, protože zde chybělo jakékoli vybavení pro opravu ponorek. Ty se musely i nádale provádět v Pule.

Vzhledem k důležitosti pulské základny, bylo francouzskou stranou rozhodnuto, provést proti této základně útok. K tomuto úkolu byla vybrána ponorka Curie, námořního poručíka Gabriela O´Byrna. Ponorka Curie patřila do třídy Brumaire a do operační služby byla zavedena roku 1914. Samotný útok byl naplánován na 20. prosince. Když se ovšem Curie přiblížila k přístavu, zapletla se do drátěných sítí, sloužících jako podvodní ochrana. Velitel ponorky se chtěl ze zátarasu uvolnit, ale pohybu si všimli hlídkující vojáci a spustili palbu. Následně k místu aktivity připluly i torpédoborce Satelit a Turul, doprovázených několika dalšími menšími plavidly. Poručík O´Byrne byla nakonec nucen kapitulovat. Vynořil se a s cewlou posádkou padl do zajetí. Bohužel ponorku ještě stačil zasáhnout osamělý granát a ta se po zásahu pootopila. Na místě zemřel jeden z francouzských námořníků. Curie padla na dno, do 4 metrové hloubky.

Po měsíci se K.uK. Kriegsmarine rozhodla ponorku vyprostit. Podařilo se jim jí vytáhnout a opravit. Vybavili ji novou výzbrojí, optikou, akumulátory i navigačními přístroji a zavedly do operační služby pod číslem U-14. Stojí jistě za zmínku, že dle posloupnosti měla nést číslo 13, ale pověrčivost nakonec vedla k rozhodnutí toto číslo přeskočit. Od října 1915 velel ponorce Fregattenkapitän Georg-Ludwig von Trapp, který s ní v roce 1917 potopil celkem 11 obchodních plavidel o celkové tonáži 450669 BRT.

Po ukončení 1. sv. války se ponorka U-14 stala opět součástí fancouzského námořnictva. Získala zpět i své jméno Curie a sloužila až do roku 1928.

Technická data:
výtlak:   397 t/551t
délka:    51,8 m
výška:    5,21 m
rychlost:12/8,8 uzlů
dosah:   1700  mil
posádka: 29
výzbroj:  1x533 t + 7 torpéd

Francie měla ve výzbroji ještě další ponorku stejného jména a to v námořnictvu Svobodných francouzů pod označením P67.

Zdroje:
Válka Revue, září 2011
http://en.wikipedia.org/wiki/French_submarine_Curie
http://en.wikipedia.org/wiki/SM_U-14_(Austria-Hungary)
http://www.uboat.net/wwi/boats/


BTW: Tak jsem si všimnul, že už tu jeden článek o U-14 ex"Curie" je. Smůla. Nemažu, nechávám na uvážení moderátorů, zda nechají nebo smáznou :-(.



Naposledy upravil Holt von Holtburg dne 29. 01. 2012, 20:53, celkově upraveno 1 krát.

_________________




"Ať už je tahle válka krátká nebo dlouhá," řekl Morell opět po chvilce zadumání, "bude se nám zdát nekonečná."- KRUTÉ MOŘE, N. Monsarrat
"Jen blázni vyplouvají do Atlantiku... A ještě větší do Středomoří!"
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky ICQ
Zobrazit příspěvky z předchozích:
Zaslat odpověď Strana 1 z 1
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.