Obsah fóra Die Kapitäne - CZ centrum série simulátoru Silent Hunter
RegistraceHledatFAQSeznam námořníkůNámořnické spolkyHodnostiMedaileWeb Přihlášení
Zaslat odpověď Strana 1 z 1
HANSA - Schiff 5 - bojovník, který nikdy nebojoval
Autor Zpráva
Citovat
Příspěvek HANSA - Schiff 5 - bojovník, který nikdy nebojoval 
Nejsilněji vyzbrojený německý pomocný křižník, který jako bojová jednotka měl doslova jepičí život a před ústí jeho děl nepřítel nikdy nepřiplul.
     Roku 1939 stavěla loděnice Burmeister and Wain v Kodani loď pro britskou společnost Glen Line z Londýna. Po převzetí rozestavěné lodi Němci byla přejmenována na MEERSBURG a dostavěna pro společnost Hamburg-Amerika-Linie. Kriegsmarine loď převzala a hodlala ji využívat jako loď pro výcvik ponorkových posádek, ale roku 1942 však dostala loděnice Blohm und Voss v Hamburku zakázku na přestavbu lodi na pomocný křižník. Pohonný systém tvořily dva dieslové motory MAN o 9000 HP, dovolující dosažení rychlosti 17 uzlů.
    
 
    Korzár měl nést silnou výzbroj, osm děl ráže 150 mm, jeden ráže 105 mm, 8 protiletadlových ráže 37 mm a 36 (!!!) ráže 20 mm. Torpédomety byly 4 ráže 533 mm a jeden letoun Arado Ar 196, startující z palubního katapultu. Ten doposud žádný pomocný křižník nenesl - ne ovšem z technických důvodů, ale proto, že katapult nebylo možné zamaskovat a z dálky tak prozrazoval charakter zdánlivě civilního plavidla.
     Pomocný křižník byl veden pod označením Schiff 5 a nebylo mu nikdy přiděleno číslo HSK, ve většině publikací je uváděn jako HANSA, což je jméno, které obdržel po svém dokončení.


     Stavbu přerušil těžký nálet na Hamburk dne 25.července 1943, při kterém bylo těžce poškozeno vybavení loděnice. Než mohly být práce obnoveny změnil se pohled na možnost využití pomocných křižníků. Grossadmiral Donitz se stavěl ve prospěch ponorkových sil a další obrovský problém představoval pokus o průnik stále pevnější britskou blokádou. Proto SKL rezignovalo na dokončení lodi v podobě přepadové jednotky a hodlalo ji využívat jako školní loď pro kadety.
     Dne 22.února 1944 byla loď pod jménem HANSA konečně dokončena a velitelem byl jmenován Kapitan zur See Hans Henigst, který byl však záhy převelen na lehký křižník EMDEN a na HANSE jej nahradil Kapitan zur See Fritz Schwoerer. Loď se koncem války podílela na záchraně uprchlíků z Pobaltí a její kariéru ukončila 4.května 1945 mina.
     Po válce byla opravena a vrácena do Velké Británie jako EMPIRE HUMBER. Royal Navy ji chtěla přestavět na velkou výsadkovou loď a použít ji ve válce proti Japonsku, než však mohl být záměr uskutečněn, Japonsko kapitulovalo. Od roku 1946 se plavila pod původním jménem GLENGARRY u společnosti, pro níž byla stavěna, krátkou dobu nesla jméno DARDANUS.
     Roku 1971 ji rejdařství prodalo jako opotřebovanou do starého železa...


Podle knihy Němečtí korzáři - Pomocné křižníky první a druhé světové války, Ivo Pejčoch, nakl. ARES spol. s r.o., Blatenská 2166/7, Praha 4 - Chodov, rok 2005



Naposledy upravil von Kočičák dne 04. 09. 2011, 11:25, celkově upraveno 3 krát.

_________________


Plout rychle, plout tiše, čekat tiše - a pak bleskově udeřit... Jako kočka...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:
Zaslat odpověď Strana 1 z 1
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.