Obsah fóra Die Kapitäne - CZ centrum série simulátoru Silent Hunter
RegistraceHledatFAQSeznam námořníkůNámořnické spolkyHodnostiMedaileWeb Přihlášení
Zaslat odpověď Strana 1 z 1
|Tech| Ponorková palubní děla ráže 88mm a 105mm
Autor Zpráva

Citovat
Příspěvek |Tech| Ponorková palubní děla ráže 88mm a 105mm 

Posádka ponorky U-124 při výcviku

Německé ponorky typů I, VII, IX a X používaly velmi účinnou sekundární zbraň, kterou bylo palubní dělo, malé ponorky typu II neměly palubní dělo žádné. Každá ponorka měla jedno takové dělo umístěné před věží a dobře vycvičená osádka byla schopna vystřelil 15-18 nábojů za minutu. Posádce děla, kterou obvykle tvořilo 3-5 námořníků obvykle velel druhý velící důstojník, a dělo bylo většinou používáno k dokončení zkázy poškozených lodí nebo k potopení menších cílů.

Pokud ponorka chtěla dělo použít, musela být na hladině (opravdu podivné- pozn. překl.) a dělo se také nepoužívalo v situacích, kdy se v okolí ponorky vyskytovala nepřátelská letadla. Ke svému provozu potřebovalo jakýsi provaz námořníků (3 z nich přímo na horní palubě ponorky), kteří dopravovali střelivo z hlavního skladiště, nacházejícího se pod řídící místností ponorky, k dělu samotnému. Použité prázdné nábojnice se vracely zpátky do ponorky. Každá ponorka měla také malé vodě-odolné skladiště střeliva přímo v blízkosti děla na palubě, aby mohla začít střílet téměř okamžitě po vydání příslušného rozkazu.

V roce 1937 byla také naplánována produkce ponorek třídy XI- tzv. ponorkových křižníků. Tyto lodě měly mít čtyři kusy 12,7cm děl, rozdělených do dvou věží, ale nikdy nebyly vyrobeny.

Dělo ráže 8,8cm
Toto dělo nosily na palubě ponorky typu VII. Nezaměňujte jej s proslulým německým armádním 8,8cm protitankovým či protiletadlovým dělem (pravděpodobně nejlepší zbraň své kategorii celé druhé světové války), neboť nepoužívaly dokonce ani stejný typ munice. 88mm dělo, montované na ponorky používalo 12-14kg náboje (9kg tvořila výbušná náplň), na palubě přitom většinou bylo zhruba 250 kusů tohoto náboje. Od června 1943 ponorky nasazené v Atlantiku vyplouvaly na patroly bez palubních děl, jejich použití se tak omezilo pouze na oblasti Středozemního a Severního moře, i když ani tam netrvalo příliš dlouho, a děla byla odmontována také. V červenci 1944 dostaly některé ponorky typu VIIC z 8.flotily umístněné v Königsbergu(=Kaliningrad) děla zpět, aby je mohly použít při svých patrolách v Baltickém moři a tedy v boji proti sovětským lodím. 88mm námořní dělo nešlo použít proti letadlům, neboť jeho maximální úhel elevace (=jak moc ho mohli zvednout do výšky) byl pouze 30 stupňů.

Dělo ráže 10,5cm
Mnohem širší horní paluby ponorek typů I, IX a X umožňovaly umístit na tyto třídy ponorek mnohem účinnější dělo ráže 105mm. Tyto větší ponorky obvykle nesly 110 kusů munice, výjimkou byla specifikace IXD se zásobou 150 nábojů a jedna ponorka- U-196 měla dokonce 240 kusů munice.



Tak tu mám několik slíbených příkladů použití děl, bohužel všechny potřebné údaje současně (typ a tonáž cíle, počet zásahů) nelze nalézt takže jen telegraficky  :

U-123 (kpt.Hardegen) 12.4.42 , potopil dělem nákl. loď Korsholm (4600t)
U-130 (kpt.Kals) útok na rafinerie a nádrže na Curucau - po vypálení 12ti granátů byl  zahnán palbou pobřežních baterií
U-69   (kpt.Graf) potopil dělem americký čtyřstěžník o výtlaku 600t
U-506 (kpt.Wurdemann) u ústí Missisipi odpálil 4T na starý (1920) am. tanker Aurora  Smile ,který plul s vyrovnávací nádrží, poté ji odstřeloval z děla. Tvrdil, že tanker šel v plamenech ke dnu, ale byl odvlečen a časem se vrátil do služby. Wuremann cestou zpět potopil dělem dvě britské nákladní lodě. (bohužel není uvedena tonáž)
U-106 (kpt.Rasch) mj. potopil am. tanker Carabulle (5000t) dvěma torpédy a 193 granáty
U-701 (kpt.Degen) potopil trawler YP-389 (165t) palubním dělem. Trawler měl poruchu svého děla.
U-172 (kpt.Emmerman) dělem potopil am. tanker Motorex (2000t) a plachetní škuner o 125 tunách.
U-331 (Hans-Dietrich von Tiesenhausen) potopil dělem 3 plachetnice a zničil elekrárnu v Bejrůtu
U-81  (Fritz Guggenberg) potopil 7 plachetnic dělem a jednu taranem  Exclamation a ostřeloval elekrárnu v Tel Avivu
U-210 (kpt.Lemcke) byl napaden kanadským torpedoborcem Assiniboine, po zásahu se nemohl potopit, přijal dělostřelecký souboj a snažil se uniknout mlhou. Byl odhalen radarem a podařilo se mu dostat do bezprostřední blízkosti torpedoborce. Assiniboine měl jednoho mrtvého, 13 zraněných a hořící můstek. Nakonec, protože U-210 se nezdařil torp. útok, byla zasažena  třemi nebo čtyřmi granáty a přestože se podařilo závadu odstranit (jen proto aby byla těsně po ponoření zasažena dvěma salvami hlub. pum) opustila posádka loď.  
U-181 (kpt.Luth) od 19.11.-2.12. v zálivu Delagoa potopil "dělem a torpédem" 8 lodí (23000t) z toho 4 hlavnš palubním dělem a spotřeboval všech 335 granátů
U-176 (Reiner Dierksen) zaútočil ponořený na holanskou nákladní loď Polydorus čtyřmi torpédy: jedno vybuchlo předčasně zbylá minula. Po setmění se vynořil a "zaútočil na ni palubním dělem ráže 4,1" (105mm) a dalšími střelnými zbraněmi. Kapitán lodě Polydorus H.Brouwer se palbě vyhnul, odpověděl svým o něco menším dělem ráře 4" (102mm), položil kouřovou clonu a pak zmizel v dešťové cloně."
Nakonec perlička o použití torpéd: U-130 pod vedením Siegfrieda Kellera jednou plnou příďovou salvou potopila 4 nákladní lodě o celkovém výtlaku 16400 tun. Tak tomu říkám salva.
Zdroj: Clay Blair - Hitlerova ponorková válka



Naposledy upravil Sarroth dne 22. 01. 2008, 02:26, celkově upraveno 1 krát.

_________________

Osobní složka
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky ICQ

Citovat
Příspěvek  
Díky Ragnaare - zajímavé čtení  super
Stejně je to ale hukot, když si člověk představí, že dělá díry do toho kýlu a ta loď pořád nejde ke dnu. Jasně, že takový C3 není žádný drobek, ale stejně mě to trochu zaráží, jak neučinné to bylo...Smile


_________________
Jeli naše vůle dostatečně silná, nic nemůže selhat !
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu ICQ

Citovat
Příspěvek  
No někdy to bylo účinné dost. Záleželo na mnoha okolnostech: kvalita konstrukce, počasí (vlny), náklad (výbušnost, hořlavost nebo naopak dřevo udrželo loď nad vodou). Podstatné také bylo, kam konkrétně to loď "dostala" nádrž, sklad munice pro palubní děla apod. Nejdůležitější asi nakonec bylo štěstí. Historici střelbu z děl (a používali se zpravidla i protiletadlová děla (Luth na U-181 nechal vytáhnout i kulomety)) odsuzovali pro velké ztráty posádek napadených lodí. Lze doplnit, že střelba, zejména z 37mm kanónů, byla nebezpečná i pro obsluhu, protože poměrně často docházelo k roztržení hlavně a ne vždy byla na vině zapomenutá ucpávka.


_________________

Osobní složka
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky ICQ

Citovat
Příspěvek munice 
Dělostřeleckou munici používanou v dělech je možno rozdělit dle konstrukce do dvou základních kategorií. Jedná se o munici dělenou, kde střela a nábojnice je oddělena a vkládají se do nábojové komory děla jednotlivě ? střela  a nábojnice, která se dá ještě před vložením upravit snížením-zvýšením prachové náplně a tím korigovat částečně vzdálenost dopadu střely-dostřel. Obsluha  při nabíjení je delší a složitější, na ponorkách se toto střelivo nepoužívalo. Používal se náboj jednotný, kde střela a nábojnice je spojena v jeden celek a nabíjení je jednodušší a rychlejší. Nelze ale upravovat velikost prachové náplně v nábojnici ( prachová náplň je v nábojnici váhově daná a stejná pro dané střelivo) a  dostřel se řešil úhlem náměru, kdy střela letí po dané balistické křivce. Tento druh střeliva se používal i na ponorkách a i u děla ráže 88 mm.

jednotný náboj ráže 100 mm...tříštivětrhavý a protipancéřový 100 mm....dělený náboj průpalný 125 mm
..........................................

Střelivo bylo používáno tříštivětrhavé, střela měla hlavový zapalovač a ve dně stopovku, která po výstřelu svítila a viditelně značila pro obsluhu dráhu letící střely. Hlavový zapalovač byl nárazový, při přepravě je kryt kovovou krytkou a je v zajištěném stavu. Před nabitím obsluha pouze sundala kovovou krytku zapalovače a náboj vložila do nábojové komory, jiná manipulace se zapalovačem nebyla prováděna. I po sundání krytky zapalovače je tento stále v zajištěném stavu a ani při pádu náboje na palubu přímo na zapalovač nedojde k jeho iniciaci. K odjištěni zapalovače dochází vlivem   výstřelu (vlivem setrvačných a odstředivých sil) a k odjištění  50 ? 100 m od ústí hlavně (tzv. masková jistota). Při nárazu na cíl dojde k iniciaci zapalovače-jeho počinové náložky a ta iniciuje trhavinu ve střele.  Předpokládá se úhel dopadu pro činnost zapalovače v rozmezí ?45° od kolmice předpokládaného dopadu. Poté může dojít k selhání činnosti zapalovače nebo k odražení střely.

1-tříštivětrhavý náboj 85 mm
2- protipáncéřový náboj 85 mm
a-hlavový zapalovač
aa-dnový zapalovač se stopovkou....jedna s konstrukcí hlavového zapalovače

......................

Toto vše je v případě ideálního stavu. Když si uvědomíme, že palba se prováděla na ponorce, při vlnobití, větru a špatných povětrnostních podmínkách, je jasné, že každá střela nezasáhne cíl ideálně. Děla neměla automatickou stabilizaci a tuto činnost prováděla obsluha. To znamená, že střelba  vedena  na čáru ponoru  mohla mít i 5 ? 10 m výškový rozdíl na vzdálenosti 1000 m (toto je průměrný teoretický odhad při 1 ? 2 m vlnách). Při dopadu tedy střela mohla prorazit plátování plavidla při zásahu nad hladinou, nebo poškodit plavidlo na/pod čarou ponoru, kdy účinek může být snížen vodou (hloubka a vzdálenost výbuchu střely od plavidla), nebo se střela může odrazit od vody (jako žabka) a dopadnout na plavidlo jako kus železa bez výbuchu.

....

Protipancéřové-průbojné nebo kumulativní střelivo se na ponorkách nepoužívalo, slouží k ničení pancéřovaných cílů. Nebyl zde předpoklad dělostřeleckého souboje s válečnou lodí (torpédoborcem). Dělo mohlo být použito jen v případě nouzového vynoření a při značném poškození ponorky, kdy již nebyl předpoklad  ovládání ponoru a plavidla.

..

Literatura:Encyklopedia okretow wojennych U-BOOT VII č. 47



Naposledy upravil elksar dne 20. 09. 2007, 05:58, celkově upraveno 1 krát.

_________________




MODEL IIA U-3
Pluj hluboko, pomalu a potichu!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail

Citovat
Příspěvek výpočet hmotnosti granátu 
Docela mě zajímalo jak je závislá hmotnost granátu a na jeho ráži. zjistil jsem ruzné informace- například že granát z palubního děla u-bootu ráže 88mm měl hmotnost asi 9,4kg a že granát z děl lodi Yamato (460mm) vážil okolo 1500kg. A jelikož jsem žádný vztach mezi vahou a ráží nikde nenašel, tak jsem se rozhodl, že v sobě probudím dosud dřímajícího matematika a zjistím to Surprised .A kupodivu jsem na to přišel, můžete si sami vyzkoušet můj vzoreček Very Happy


Pí × r3 × 35500 = m       Raději slovy: Pí (3,14)   krát   poloměr granátu na třetí   krát   35500

Příklad: Granát bismarcku ráže 380mm
                        3,14 x 0,19(natřetí) x 35500 = 765kg .......... Ve skutečnosti jsem někde slyšel že vážil třičtvrtě tuny - to přibližne sedí


Neptejte se mě na to jak jsem přišel na číslo 35500- to už fakt nevim, ale fungujeto Surprised
Poloměr granátu musí být udáván v metrech, né v milimetrech jak je tomu zvykem-díky tomu pak vyjde hmotnost v kilogramech Smile
Výpočet ale není přesný je jen velmi přibližný. Přesný ani být nemůže protože každý granát může být jinak dlouhý nebo s jinou výbušninou atd.
Možná existuje jiné snadnější řešení ale mě tohle stačí a jsem na něj hrdý  Cool



Naposledy upravil pombocz dne 29. 06. 2010, 14:22, celkově upraveno 1 krát.

_________________



Správný kapitán, jde ke dnu i se svou lodí.-Ono to u ponorek většinou ani jinak nejde Very Happy
U-BOOT VIIB U53 kapitán Ernst-Gunther Heinick
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky

Citovat
Příspěvek ...munice 
-pombocz píše...přesný ani být nemůže protože každý granát může být jinak dlouhý nebo s jinou výbušninou ...
U veškeré munice je nutno si uvědomit, k jakému účelu je používána a co má v cílové oblasti dělat. U stejné ráže pro jedinou zbraň se používá několik druhů munice (ničení živé síly, obrněné techniky, tanků, betonových bunkrů a jiných objektů, letiště-betonové plochy aj.) a to- tříštivětrhavá- trhavá-zápalná-osvětlovací-dýmová-propagační-průpalná-podkaliberní, v krajním případě i chemická. Váha každé střely je dána její konstrukcí, je stejná pro daný typ a má vliv na balistickou dráhu a pro celkový výpočet v případě dělené munice (zde je možnost přidat nebo odebrat část prachové náplně a tím ovlinit dráhu balistiky-dopadu-dostřelu).Obrazně lze říci, že k ničení živé sily je nutno vytvořit  velké množství střepin o velké rychlosti-střela naplněna výbušninou-síla stěny dá střepinový účinek, průbojná střela je vlastně kus letícího železa v plné ráži a při dopadu urychlena třeba jen 200 g výbušniny k dovršení celého průrazného efektu, průpalná je vlastně výbušnina s kumulativním vybráním obalena plechem a stabilizována křidélky. I na tomto stručném popisu je jasné, že každá střela stejné ráže má jinou hmotnost, množstvý trhaviny atd. Proto nelze najít vztah mezi váhou a ráží.


_________________




MODEL IIA U-3
Pluj hluboko, pomalu a potichu!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail

Citovat
Příspěvek  
Jak jsem psal-pouze přibližný Wink
Vím, že především záleží na určení munice, ale jakýsy břibližný vztah mezi municí stejného určení určitě existuje


_________________



Správný kapitán, jde ke dnu i se svou lodí.-Ono to u ponorek většinou ani jinak nejde Very Happy
U-BOOT VIIB U53 kapitán Ernst-Gunther Heinick
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky

Citovat
Příspěvek  
Souhlasím, že když vezmeme jeden druh střely, třeba tříštivětrhavou od všech ráží, tak se dopracujeme k nějakému průměrnému váhovému koeficientu.


_________________




MODEL IIA U-3
Pluj hluboko, pomalu a potichu!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:
Zaslat odpověď Strana 1 z 1
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.