Obsah fóra Die Kapitäne - CZ centrum série simulátoru Silent Hunter
RegistraceHledatFAQSeznam námořníkůNámořnické spolkyHodnostiMedaileWeb Přihlášení
Zaslat odpověď Strana 1 z 1
Vyznamenání a odznaky U-Bootwaffe
Autor Zpráva

Citovat
Příspěvek Vyznamenání a odznaky U-Bootwaffe 
V jednom z nejdůležitějších témat tohoto fóra http://silenthunter.cz/forum/viewtopic.php?t=50, už jsou vyjmenovány odznaky a vyznamenání německé Kriegsmarine, jejichž udílení je upraveno pro potřeby členů DK.
Dovolím si (bez dovolení Embarassed ) citovat B.d.U Admirála Sarrotha: Toto fórum nijak nepropaguje nacismus. Toto fórum je o hře Silent Hunter. O německých ponorkách, takže z historického hlediska je to naprosto normální a patří to sem. Jsou to medaile jako medaile. Hrajeme si tady na kapitány něm. ponorek ne na nacisty(většina ponorkářů nikdy nebyla ve straně). A tohle prostě k něm. ponorkám patří a je to pro navození atmosféry.
U nás na rozdíl např. od Německa není swastika zakázána(pokud nepropaguje přímo nacismus).  Swastika je symbol jako ostatní a existoval už dávno před nějakým Hitlerem, který tento symbol zneužil.


Samotná vyznamenání, a někteří z nás jich nemají málo Very Happy , vycházejí z reálií německé druhoválečné armády a já si dovolím jich několik popsat v tomto topicu.





U-Boots-Kriegsabzeichen /Ponorkový válečný odznak




Vznikl z popudu kontradmirála Dönitze, již na počátku 2. sv. války. Smyslem bylo navázat na ponorkový odznak, založený císařem Vilémem II, 1. února 1918, pro posádky ponorek císařského německého námořnictva, jako uznání za jejich válečné zásluhy.
Na Dönitzův návrh, tak velitel německé Kriegsmarine, velkoadmirál Raeder založil, 13. října 1939, Ponorkový válečný odznak/U-Boots-Kriegsabzeichen.

V ustanovení o zřízení Ponorkového válečného odznaku se píše následující:

?Tímto nařizuji zavedení Ponorkového válečného odznaku pro posádky ponorek.
Odznak může být udělen všem důstojníkům, poddůstojníkům a mužstvu, kteří se osvědčili na dvou a více plavbách proti nepříteli. Od této podmínky může být v případě zranění upuštěno.
Odznak se nosí na levé straně prsou, stejně jako Válečný ponorkový odznak, a to ve službě i mimo ní.?


Odznak se tak mohl nosit nejen na vycházkové a slavnostní uniformě, ale také na pracovní v docích nebo na ponorce samotné.

Důvodů udělení odznaku bylo několik:

- účast na dvou a více bojových plavbách proti nepříteli
- aktivní účast v úspěšném provedení bojové operace proti nepříteli
- řádné plnění povinností v rámci operační plavby
- zranění v boji

Autorem výtvarného návrhu byl Paul Carsberg. Předlouhou byl ponorkový odznak z 1. sv. války.



Ponorkový odznak se skládal z oválného vavřínového věnce, dole svázaného stuhou, která měla tvar písmene ?X?. V jeho spodní části byla umístěná ponorka, která jej přídí i zádí přečnívala. V horní části věnce byl umístěn znak ? vlevo hledící orlice s roztaženými, rovnými, na stranách ostře seseknutými křídly, svírající v pařátech našikmo postavený hákový kříž. Zadní část byla bez výtvarného zpracování, závěsný systém se lišil dle výrobce. Někdy byl značený výrobcem a jindy neznačený.



Samotnou výrobou byla v listopadu 1939, pověřena firma Schwerin und Sohn z Berlína, která si monopol výroby Ponorkových odznaků udržela až do jara 1941. Odznaky se vyráběly kovové masivní, později také kovové lisované. Odznak samotný byl rovný, nevypouklý. Objevily se ovšem i upravené, jejichž okraje byly zahnuty dovnitř odznaku. V průběhu války se začaly vyrábět také vyšívané odznaky z umělého hedvábí nebo bavlny, samozřejmě při dodržení všech rozměrů. Důvodem byla nejen potřeba využití ovů pro jiné válečné potřeby, ale také to, že tyto tkané odznaky byly pohodlnější pro nošení na pracovních oděvěch.



Odznak byl předáván společně s papírovým sáčkem a udílecím dekretem.





U-Boots-Kriegsabzeichen in Goldmit Brillanten/Ponorkový válečný odznak ve zlatě s brilianty




Tento odznak nepatřil mezi klasické, běžně udělované válečné odznaky. Byl vytvořen jako speciální uznání pro nositele Rytířského kříže s dubovými ratolestmi z řad ponorkových posádek. Celkem jej obdrželo 29 ponorkářů.

Svým znázorněním byl stejný jako Ponorkový válečný odznak, pouze hákový kříž byl širší a byl ozdoben 9 malými brilianty.

Nositelem Zlatého ponorkového válečnho odznaku s brilianty byl i samotný Dönitz. Jeho odznak se však lišil od ostatních, tím, že svastika byla osázena většími brilianty a dalších 12 briliantů se nacházelo na vavřínovém věnci.




Zdroj:
http://www.warcross.cz/wordpress/?p=855
http://www.fronta.cz/dotaz/ponorkovy-valecny-odznak
http://de.wikipedia.org/wiki/U-Boot-Kriegsabzeichen_(1939)
http://forum.valka.cz/viewtopic.php/t/124321
http://en.wikipedia.org/wiki/U-boat_War_Badge


_________________




"Ať už je tahle válka krátká nebo dlouhá," řekl Morell opět po chvilce zadumání, "bude se nám zdát nekonečná."- KRUTÉ MOŘE, N. Monsarrat
"Jen blázni vyplouvají do Atlantiku... A ještě větší do Středomoří!"
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky ICQ

Citovat
Příspěvek  
U-Boots - Frontspange / Ponorková frontová spona




U-Boots-Frontspange začala být udělována od května 1944. Nejdříve se jednalo o variantu v bronzovém provedení/ U-Boots - Frontspange in Bronze, od listopadu 1944 pak byla spona udělována také jako stříbrná frontová spona / U-Boots - Fronspange in Silber.



Spona mohla být udělena všem příslušníkům ponorkového loďstva, kteří se osvědčili v na operační plavbě. Kritériem pak bylo následující:

U-Boots - Frontspange in Bronze: absolvováno nejméně 15 hlídek nebo 90 dní na moři
U-Boots - Frontspange in Silber: absolvováno nejméně 25 hlídek nebo 120 dní na moři




Ponorková frontová spona byla vyráběna z lehkého zinku. Hlavní částí byl zmenšený ponorkový válečný odznak - tedy vavřínový věnec v jehož spodní části je stylizovaná ponorka. Na horní straně věnce byla říšská orlice, držící v pařátech hákový kříž. Spodní část vavřínového věnce byla doplněna o 2 zkřížené meče. Vlevo i vpravo od věnce jsou vyvedeny dubové listy, vždy 6 na každé straně, navzájem na sobě položené. Zadní část byla hladká, s názvem výrobce. Závěsný systém se opět lišil dle výrobce.



Celkem bylo uděleno 464 spon v bronzu a 196 stříbrných frontových spon U-Bootswaffe.

Zdroje:
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Orden/km-ufs.html
http://de.wikipedia.org/wiki/U-Boot-Frontspange
http://gmic.co.uk/index.php/topic/32570-u-boot-frontspange-in-silver-highly-valued-maybe-not/
http://collectibles.bidstart.com/1944-45-U-Boat-Combat-Clasp-U-Boot-Frontspange-3-inch-/8955088/a.html
http://www.warrelics.eu/forum/orders-decorations-3-reich/have-look-u-boot-frontspange-24388/



Naposledy upravil Holt von Holtburg dne 23. 08. 2012, 10:42, celkově upraveno 1 krát.

_________________




"Ať už je tahle válka krátká nebo dlouhá," řekl Morell opět po chvilce zadumání, "bude se nám zdát nekonečná."- KRUTÉ MOŘE, N. Monsarrat
"Jen blázni vyplouvají do Atlantiku... A ještě větší do Středomoří!"
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky ICQ

Citovat
Příspěvek  
Das Eiserne Kreuz 2. Klasse /Železný kříž 2. stupně




Železný kříž, je vyznamenání patřící historicky k pruské říši. Nechal jej zavést pruský král Friedrich Vilém III a poprvé byl udělen v březnu 1813. Železný kříž byl udělován pouze v době trvání válečného stavu.
Ještě v letech 1. sv. války, bylo toto vyznamenání vnímáno jako pruská záležitost. V meziválečné době se samozřejmě neudělovalo a znovuzaloženo bylo výnosem nacistického německa, ze dne 1. září 1939 - ?Poté, co jsem se rozhodl povolat německý národ do zbraně proti hrozícím útokům, obnovuji v upomínku statečných bojů, které prodělali synové Německa na obranu své vlasti v dřívějších velkých válkách, Řád Železného kříže.?. Roku 1940, bylo toto vyznamenání již uváděno jako "řád".



Eiserne Kreuz 2. Klasse, byl nejnižším stupněm tohoto vyznamenání. Následoval jej Železný kříž 1. stupně a dále potom několik ekvivalentů Rytířského kříže řádu Železného kříže. Nejvyšším stupněm měl být Velkokříž řádu železného kříže se zlatým okrajem. Nikdy ovšem udělený nebyl.

Od roku 1939 byl Železný kříž udělován všem příslušníkům německého Wehrmachtu - Heer, Kriegsmarine, Luftwaffe i SS. Mohl být udělen členům policejních složek, Říšské pracovní služby, Todtovi organizace a také spojencům Německa. Některé prameny uvádějí počet až 3 000 000 vyrobených Železných křížů 2. třídy a na půl milionu vyznamenání Železným křížem 1. třídy. Dalších 7200 vojáků získalo některý ze stupňů Rytířského kříže, někteří i stupně všechny. Velkokříž byl udělen pouze jeden a to Hermanu Göringovi.

Předpokladem pro udělení Eiserne Kreuz 2. Klasse byla prokázaná mimořádná statečnost před nepřítelem nebo vynikající zásluhy při velení bojové jednotky. Pokud se voják vyznamel v boji několikrát a jeho statečnost nebo bojové umění bylo nesporné, byl vyznamenán vyšším stupněm Železného kříže. Podmínkou bylo již předchozí udělení stupně nižšího.

Eiserne Kreuz 2. Klasse měl tvar tlapavého kříže. Byl černý s bílým okrajem. Zatímco Železný kříž udělovaný za 1. sv. výlky měl ve svém středu písmeno W a na spodním rameni kříže číslovku 1914, Železný kříž udělovaný od roku 1939, mel na své lícové straně svastiku, umístěnou do středu kříže a na spodním rameni letopočet 1939. V horní obrubě horního ramene kříže bylo umístěno očko, kterým byla protažena stuha. Pruské a prvoválečné vyznamenání, mělo stuhu černou s 2 bílými linkami postranách (vyznamenání udělené v té době civilním osobám mělo stuhu v obrácených barvách). U Železného kříže, udělovaného od roku 1939, byla stuha doplněna o střední široký červený pruh.

  

Všechny třídy Eiserne Kreuz, byly vyráběny ze tří dílů ? černěného jádra (středu) a dvou rámečků (obruby). Rámečky byly nejprve ze stříbra, později z náhradních kovů. Jádro bylo nejčastěji vyrobeno ze železa, méně často z mosazi nebo zinku.
 
Proces výroby EK byl poměrně složitý, zde je příklad výroby EK 2. tř.: Nejdříve bylo nutné do plechu prolisovat základní tvar obou polovin stříbrného rámečku, poté byl strojově vyříznut rám a k němu přiletováno menší očko. Tímto způsobem byly rámečky spojeny k sobě. Mezitím bylo potřeba vyrazit železný střed, který byl natřen černou barvou, která měla zabránit jeho korozi. Tento střed se pak vložil do rámečků, které se následně sletovaly k sobě. Posledním krokem bylo dodání závěsného očka, jímž se provlékala stuha (způsoby připevnění oček jsou také různé - od výstupků na kříži, až po samotné přivaření k rámu kříže) a dočištěním (obroušením) přebytků po spojování obou rámečků. Dalším procesem bylo leštění a balení. Občas docházelo k ?postříbření? rámečků, aby se více leskly. Vnitřní středové díly také nesou různé stupně černé barvy ? od zcela matných, přes polomatné až po lesklou černou.

Zdroj:
http://www.warcross.cz/wordpress/?p=2364

Das Eiserne Kreuz 1. Klasse / Železný kříž 1. stupně




Železný kříž 1. stupně byl vyšším stupněm, udělovaný vojákům, kteří již obdrželi Železný kříž 2. třídy. Rozměrově i svým ztvárněním, byl stejný jako jeho předchozí 2. stupeň. Rozdíl byl především v jeho umístění na uniformě, kde se nosil "in natura", zatímco Železný kříž 2. stupně byl na uniformě znázorněn pouze stuhou protaženou knoflíkovou dírkou uniformy, ať už bojové, vycházkové nebo slavnostní. Na uniformu byl Železný kříž  1. stupně připnut buď sponou/jehlou nebo šroubem. Záleželo na výrobci.




Zdroj:
http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDelezn%C3%BD_k%C5%99%C3%AD%C5%BE
http://www.warcross.cz/wordpress/?p=2364
http://www.militaryzone.cz/view.php?cisloclanku=2004062801


_________________




"Ať už je tahle válka krátká nebo dlouhá," řekl Morell opět po chvilce zadumání, "bude se nám zdát nekonečná."- KRUTÉ MOŘE, N. Monsarrat
"Jen blázni vyplouvají do Atlantiku... A ještě větší do Středomoří!"
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky ICQ

Citovat
Příspěvek  
Deutches Kreuz / Německý kříž




Válečné vyznamenání Deutches Kreuz (Německý kříž), byl vytvořen pro potřebu vyznamenat válečné skutky jednotlivců, kteří již byli vyznamenáni Železným křížem I. st., ale jejich činy nedosahovaly uznání pro udělení Rytířského kříže. Byl tedy jakýmsi mezičlánkem mezi těmito dvěma řády.
Samotné vyznamenání bylo A. Hitlerem schváleno 28. září 1941 (uvádí se také 16. listopadu 1941) a mohlo být uděleno jak prostým vojákům, tak i důstojníkům, napříč všemi složkami armády, letectva a námořnictva, stejně jako Waffen SS.

V kriteriích pro udělení Deutches Kreuz se uvádí, že vyznamenání bude uděleno za "vícenásobné výjimečné statečné činy  boji nebo vícenásobně prokázané zásluhy při velení vojenské jednotce". To platilo pro obě varianty Deutches Kreuz - jak ve zlatě (Deutches Kreuz in Gold) - za zásluhy v boji, tak také pro variantu ve stříbře (Deutches Kreuz in Silber) - za zásluhy mimo frontu. Pro stříbrnou variantu, bylo předpokladem předchozí udělení Záslužného kříže I. st.



Deutches Kreuz měl tvar osmicípé hvězdy, jejíž paprsky byly postříbřeny. Uprostřed hvězdy byl umístěn plastický kruh, s rudým okrajem a stylizovaným zlatým/stříbrným vavřínovým věncem, svázaným na sedmi místech stuhou a štítkem na spodní straně s letopočtem 1941. Na šedém podkladě, uvnitř medailonu, byla znázorněna černá smaltovaná svastika.

Zadní strana je hladká, pouze se sponou na upevnění a číslem výrobce.



Deutche Kreuz byl předáván v černé dřevěné krabičce. Společně s udělením, dostal vyznamenaný také udílecí dekret. Deutche Kreuz byl nošen na pravé kapse uniformy. V případě, že vyznamenaný byl držitelem obou verzí - zlaté i stříbrné - mohl nosit obě.
Od června 1942, byla oznámena možnost nosit toto vyznamenání ve vyšívané formě.



Zdroje:
http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C4%9Bmeck%C3%BD_k%C5%99%C3%AD%C5%BE
http://www.warcross.cz/wordpress/?p=323
http://de.wikipedia.org/wiki/Deutsches_Kreuz
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Orden/dk.html


_________________




"Ať už je tahle válka krátká nebo dlouhá," řekl Morell opět po chvilce zadumání, "bude se nám zdát nekonečná."- KRUTÉ MOŘE, N. Monsarrat
"Jen blázni vyplouvají do Atlantiku... A ještě větší do Středomoří!"
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky ICQ
Zobrazit příspěvky z předchozích:
Zaslat odpověď Strana 1 z 1
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.