Obsah fóra Die Kapitäne - CZ centrum série simulátoru Silent Hunter
RegistraceHledatFAQSeznam námořníkůNámořnické spolkyHodnostiMedaileWeb Přihlášení
Zaslat odpověď Strana 1 z 1
Historie - David Bushnell
Autor Zpráva
Citovat
Příspěvek Historie - David Bushnell 


David Bushnell byl konstruktérem prvního ponorného člunu, použitého při bojové akci. Tento účastník války za nezávislost, se narodil 30. srpna 1740, v Connecticutu. Při svých studiích na univerzitě v Yale, se mimo jiné zabýval také vlastnostmi střelného prachu, jehož zkoušky potvrdily, že ho lze přivést k výbuchu i pod vodou. Bushnell je také tvůrce první časované bomby (i když přínos tohoto vynálezu pro lidstvo, je minimálně sporný). Toto vše se rozhodl spojit dohromady a využít při útoku proti  britské flotile, která blokovala přístav v New Yorku.

Podmořský člun, nazvaný Turtle (Želva, pro svůj vzhled), vynalezl a vyzkoušel již na Yalské univerzitě roku 1775. Principem ponoření a vynoření, bylo napouštění nebo naopak vypouštění vody, což je používáno dodnes. Vzhledem k úspěchu praktických zkoušek, se tento typ podmořského člunu rozhodl využít i pro útok na britskou vlajkovou loď HMS Eagle. Plán byl jednoduchý. Želva, řízená dobrovolníkem Ezrou Leem, měla nepozorovaně připlout až k plášti trupu lodi a pomocí vrtáku, umístěného na Želvě a háku navrtat boky lodě a připevnit k němu také časovanou nálož. K útoku první ponorky byl vybrán datum 7. září, roku 1776. Bohužel loď měla trup chráněný kovovými pláty, jako ochranu proti parazitům.
Samotná Želva byla potopena později, když byla pomocí šalupy převážena do bezpečí. Šalupy si všimla britská fregata a po nájezdu byla první bojová ponorka potopena (kolikrát v budoucnu, se měl odehrát podobný scénář).



Tento neúspěch však Bushnella neodradil. Roku 1777 se pomocí plovoucí miny, pokusil potopit britskou loď HMS Cerberus. Mina ovšem narazila do člunu, kotvícího poblíž zamýšleného cíle a vybuchla. V roce 1778 se zase pokusil potopit britské lodě, kotvící v ústí řeky Delaware. Po proudu poslal několik serií plovoucích min. Při této akci bohužel zemřeli i 2 mladí zvědaví chlapci. Výbuch zburcoval britské hlídky a útok tak vyšel naprázdno.

V roce 1778 nechal G. Washington vytvořit jednotku ženistů, tzv. Sbor sapérů a minérů (Corps of Sappers and Miners). David Bushnell byl, roku 1781, povýšen do hodnosti kapitána a společně s jednotkou se účastnil i jediné velké akce - Bitvy u Yorktownu, kterou sbor vybojoval o rok později. V armádě setrval až do konce Války za nezávislost. Po ukončení bojů odcestoval do Francie, ale nakonec se vrátil zpět do Ameriky a usadil se ve Warrentonu, kde vyučoval na zdejší akademii a věnoval se lékařské praxi. Ve Warrentonu také roku 1824 zemřel. Ještě před svou smrtí byl vyznamenán medailí George Washinhtona.

Americké námořnictvo po něm pojmenovalo 2 ponorky - USS Bushnell  - a to v roce 1915 a 1942.

Zdroj:
http://en.wikipedia.org/wiki/David_Bushnell
http://cs.wikipedia.org/wiki/David_Bushnell
http://www.georgiaencyclopedia.org/nge/Article.jsp?id=h-2883
http://inventors.about.com/od/sstartinventions/a/Submarines_3.htm



Naposledy upravil Holt von Holtburg dne 02. 07. 2012, 21:48, celkově upraveno 1 krát.

_________________




"Ať už je tahle válka krátká nebo dlouhá," řekl Morell opět po chvilce zadumání, "bude se nám zdát nekonečná."- KRUTÉ MOŘE, N. Monsarrat
"Jen blázni vyplouvají do Atlantiku... A ještě větší do Středomoří!"
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky ICQ
Zobrazit příspěvky z předchozích:
Zaslat odpověď Strana 1 z 1
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.