Obsah fóra Die Kapitäne - CZ centrum série simulátoru Silent Hunter
RegistraceHledatFAQSeznam námořníkůNámořnické spolkyHodnostiMedaileWeb Přihlášení
Zaslat odpověď Strana 1 z 1
Historie - Cornelius van Drebbel
Autor Zpráva
Citovat
Příspěvek Historie - Cornelius van Drebbel 


Tvůrce prvního prakticky vyzkoušeného a funkčního podvodního člunu se narodil roku 1572 v holandském Alkmaaru.  Celým jménem se jmenoval Cornelis Jacobszoon Drebbel. Po celý život se zabýval především vývojem měřících a optických přístrojů, s nimiž se seznámil již při svém studiu na Harlemské univerzitě. Během svého života pobýval na dvoře anglického krále Jindřicha I., ale v letech 1610 - 1612 také v Praze na pozvání Rudolfa II. Po jeho smrti se uchýlil zpět do Londýna, kde také 7. Listopadu 1633 zemřel.
Jeho velikým úspěchem bylo, roku 1621, sestavení mikroskopu se dvěmi vypouklými čočkami, ačkoli dodnes se o jeho prvenství vedou spory. Vynalezl také první vyhřívanou kuřecí líheň s primitivním termostatem, udržujícím konstantní teplotu.



Do fora DK, jsem jej ale zařadil díky jeho úspěchu se stavbou prvního odzkoušeného člunu, který byl schopen plavby pod vodou. Vycházel z projektu W. Bournea (již zde článek je). Nezůstalo ovšem pouze u jednoho projektu, ale mezi lety 1620 - 1624 postavil a vyzkoušel další 2 "ponorky". Každý z těchto člunů byl větší než ten  předchozí.
Třetí z člunů byl osazen 6 vesly a dokázal pojmout až 16 cestujících. Po ponoření dokázal člun vydržet pod hladinou až 3 hodiny a mohl cestovat mezi Westminsterem a Greenwichem v hloubce 4-5 m. Zájem projevil i král Jindřich I. Dokonce se zúčastnil i ponoru na Temži. Bohužel stejné nadšení neprojevila anglická admiralita a tudíž se podvodní člun nedočkal využití v boji.



Zdroj:

http://en.wikipedia.org/wiki/Cornelis_Drebbel
http://www.madehow.com/inventorbios/16/Cornelius-Van-Drebbel.html



Naposledy upravil Holt von Holtburg dne 21. 06. 2012, 22:33, celkově upraveno 1 krát.

_________________




"Ať už je tahle válka krátká nebo dlouhá," řekl Morell opět po chvilce zadumání, "bude se nám zdát nekonečná."- KRUTÉ MOŘE, N. Monsarrat
"Jen blázni vyplouvají do Atlantiku... A ještě větší do Středomoří!"
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky ICQ
Zobrazit příspěvky z předchozích:
Zaslat odpověď Strana 1 z 1
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.