Obsah fóra Die Kapitäne - CZ centrum série simulátoru Silent Hunter
RegistraceHledatFAQSeznam námořníkůNámořnické spolkyHodnostiMedaileWeb Přihlášení
Zaslat odpověď Strana 1 z 1
Heinrich Lehmann-Willenbrock
Autor Zpráva
Citovat
Příspěvek Heinrich Lehmann-Willenbrock 
6.
Heinrich Lehmann-Willenbrock
(11.12.1911 - 19.4.1986)




Fregattenkapitän Heinrich Lehmann-Willenbrock je se svými 27 potopenými nebo poškozenými loděmi a tonáží čítající 194 989 BRT na 6. místě žebříčku německých ponorkových es 2. sv. války. Byl výraznou osobností německé Kriegsmarine a v poválečných letech také německého obchodního loďstva.
Jako velitel U-96 byl předobrazem pozdějšího literárního hrdiny v románu Das Boot, od Lothara-Günthera Buchheima, který se s ním na jedné patrole plavil jako válečný dopisovatel.


Lothar-Günther Buchheim na palubě U-96.

Heinrich Lehmann-Willenbrock se narodil v Brémách a k námořnictvu německé Reichsmariny se přidal v dubnu 1931. V hodnosti Seekadet sloužil na palubě lehkého křižníku Karlsruhe. Ve stejné době zde byl zařazen také pozdější úspěšný ponorkový velitel Karl-Friedrich Merten. 18 měsíců strávil H. Lehmann-Willenbrocktaké také na školní lodi Horst Wessel.


Školní loď Horst Wessel.

V dubnu 1939, byl zařazen do stavu U-bootwaffe, kde také dokončil důstojnický kurz. Po službě na U-8, kde vykonával funkci 1. strážního důstojníka, získal hodnost Kapitänleunant a v prosinci 1939 se ujal velení ponorky typu IIA, s označením U-5. První patrolu s novou ponorkou vykonal u břehů Norska, při operaci Hartmut (operace německých ponorek, během obsazování Dánska a Norska). V dubnu 1940 opustil palubu U-5 a převzal nový člun typu VIIC,  s označením U-96. Po 3 měsíčním výcviku, byla ponorka U-96 zařazena do stavu 7. ponorkové flotily/7. Unterseebootsflotille v St. Nazaire ve Francii. Během svých prvních 3 operačních patrol, poslal Kptl. H. Lehmann-Willenbrock ke dnu 16 lodí s celkovým výtlakem 152 580 BRT. Jen za svou 3 plavbu potopila U-96 7 lodí o výtlaku 49 490 BRT. Na 7. operační patrolu ho doprovázel i vyslaný válečný korespondent Lothar-Günther Buchheim. 26. února 1941 byl vyznamenán Rytířským křížem a v poslední den roku 1941 obdržel, jako 51. voják Wehrmachtu, Dubové ratolesti.



V březnu 1942 předal H. Lehmann-Willenbrock velení U-96 Oblt. z. S. H.J. Hellriegelovi, který s ní potopil dalších 5 lodí. Kptl. H. Lehmann-Willenbrocka vykonal s U-96 celkem 8 bojových patrol a na moři strávil 267 dní. Od května 1942 pak převzal velení 9. ponorkové flotily/9. Unterseebootsflotille v Brestu. 1. března 1943 byl Heinrich Lehmann-Willenbrock povýšen do hodnosti Korvettenkapitän.
I když ve štábní funkci, vykonal H. Lehmann-Willenbrock ještě jednu bojovou plavbu. S ponorkou U-256 a to od září 1944 do poloviny října 1944. Odplul jen pár dní před obsazením Brestu spojeneckými jednotkami. S U-256 na konci plavby zamířil do Bergenu, k 11. ponorkové flotile/11. Unterssbootflotille, jejímž velitelem se v prosinci 1944 stal. Mezitím byl 1. prosince 1944 povýšen do hodnosti Fregattenkapitän. U 11. flotily zastihla H. Lehmann-Willenbrocka také zpráva o kapitulaci a složení zbraní.


posádka U-256.

Po roce stráveném v zajetí, se vrátil zpět do Německa. Splečně s K-H. Mertenem se podílel na vyprošťování potopených lodí na řece Rýn. V roce 1948 opustil Německo a odcestoval do Argentiny. Do Německa se, ale opět vrátil a několik let se plavil jako kapitán na obchodních lodích. Roku 1959 se výrazně zasloužil o záchranu 57 trosečníků z hořící  brazilské nákladní lodě. V roce 1969 byl jmenován kapitánem nákladní lodi Otto Hahn, která byla první německou obchodní lodí s atomovým pohonem. Na její palubě se opět potkal se spisovatelem L-G. Buchheimem.

Otto Hahn

V roce 1974 obdržel německý Řád za zásluhy NSR/Bundesverdienstkreuz am Bande. V roce 1982 byl osloven režisérem Wolfgangem Petersenem na spolupráci při natáčení filmu Das Boot. U natáčení tak poskytl mnoho užitečných a cenných rad, týkající se jak posádky tak i nasazení. Po dlouhou dobu byl také vedoucím spolku ponorkářů v Brémách/U-Bootskameradschaft Bremen. V Brémách žil až do své smrti v roce  1986.



http://www.youtube.com/watch?v=LxgBLbmcQnU&feature=player_embedded

Zdroje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Lehmann-Willenbrock
http://www.uboat.net/men/willenbrock.htm
http://www.uboat.net/boats/u96.htm



Naposledy upravil Holt von Holtburg dne 09. 03. 2012, 11:51, celkově upraveno 1 krát.

_________________




"Ať už je tahle válka krátká nebo dlouhá," řekl Morell opět po chvilce zadumání, "bude se nám zdát nekonečná."- KRUTÉ MOŘE, N. Monsarrat
"Jen blázni vyplouvají do Atlantiku... A ještě větší do Středomoří!"
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky ICQ
Zobrazit příspěvky z předchozích:
Zaslat odpověď Strana 1 z 1
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.