Obsah fóra Die Kapitäne - CZ centrum série simulátoru Silent Hunter
RegistraceHledatFAQSeznam námořníkůNámořnické spolkyHodnostiMedaileWeb Přihlášení
Zaslat odpověď Strana 1 z 1
Nezdolný ZG 3 HERMES - Středozemní moře, 1942-1943
Autor Zpráva
Citovat
Příspěvek Nezdolný ZG 3 HERMES - Středozemní moře, 1942-1943 
Po ukončení balkánského tažení a dobytí řecké Salamíny padl německým jednotkám do rukou řecký torpédoborec BASILEOS GEORGIOS I., vyrobený v loděnicích v Anglii, který byl potopen náletem německé luftwaffe 20.4.1941. Po zajištění pozic byl vyzdvižen, opraven a nově vyzbrojen, osazen vycvičenou posádkou a zařazen 21.3.1942 do stavu německého Středozemního loďstva jako ZG 3 HERMES. Byla to první větší válečná loď, kterou německé námořnictvo mělo ve Středozemním moři k dispozici, velitelem se stal Kapitan zur See Johannesonn, později velení převzal Fregattenkapitan Kurt Rechel.
     HERMES plul pod šťastnou hvězdou. Nejdříve byl nasazen ve východním Středomoří, jako velitelské plavidlo se osvědčil při mnoha doprovodech konvojů v úzkém Egejském moři a po dobytí Kréty na trasách do Tobruku. Navzdory velkému množství nepřátelských leteckých útoků během doprovodů konvojů do Afriky a činnosti nepřátelských ponorek nikdy nebyla zničena ani jedna z jím doprovázených lodí.
     Během doprovodu konvoje do Dardanel zaměřil britskou ponorku TRITON, navedl na ni stíhač ponorek, který ji potopil, v létě 1942 zajišťoval velmi úspěšné zaminovací operace v Egejském moři od 2. do 3.července ve spolupráci s minonoskou BULGARIA.
     Od 18. do 20.srpna 1942 měl 120 mil jihovýchodně od Kréty vzít pod ochranu poškozenou ponorku U-83 (Kapitanleutnant Kraus) a doprovodit ji do Salaminy. HERMES tento úkol splnil a bezpečně ponorku doprovodil zpět do přístavu.



     Ve dnech 22. až 24.září 1942 doprovázel tanker RONDINE ze Sudské zátoky na Krétě do Tobruku. Tanker měl cestou několik poruch motorů, dvakrát vysadila dokonce celá strojovna. HERMES, který vedl konvoj společně s italským torpédoborcem ORSO, operaci nepřerušil a bezpečně dovedl tanker na místo určení. Už 9. až 11. října zajišťoval zaminovací operace jižně od Kréty za účasti několika minonosek.
     V prvních listopadových dnech doprovázel HERMES parníky COL DI LANA, MUALDI a tanker PORTOFINO z Pirea do Benghází. Na zajištění tohoto konvoje se podílely italské torpédoborce FRECCHIA a FOLGIORE a torpédové čluny ARDITO, URAGANO a LUPO. I tento konvoj dorazil bezpečně do cíle.
     Koncem března 1943 byl HERMES vyslán do Itálie, aby se zde podílel na doprovodech do Tuniska a plnil další úkoly v rámci zaminovacích operací. Už ve dnech 19. a 20.dubna prováděl HERMES pokládku min v Sicilské úžině. Na zpáteční cestě zpozoroval anglickou ponorku SPLENDID (ltCdr I.L.McGeoch), vyrazil plnou parou za soustavné palby svých 127 mm děl. Ponorka byla minimálně jednou těžce zasažena do tlakového tělesa a rychle se potopila, HERMES pak vylovil z moře 32 mužů posádky a zachránil jim tak život.
     O čtyři dny později doprovázel HERMES transport do Tuniska spolu s italskými torpédoborci PANCALDO a PIGAFETTA. Tento konvoj byl letecky napaden svazem z Malty, torpédoborec PIGAFETTA byl zasažen. Přesná protiletecká palba HERMESu připravila Spojence o dva stroje a konvoj dorazil kam měl.
     Dne 29.dubna plul s "nákladem" mužstva opět do Tuniska a znovu u toho byl i PANCALDO. Už v Sicilské úžině byly oba torpédoborce napadeny bombardéry z Malty - neúspěšně, následující ráno u Mysu Bon zaútočily spojenecké letouny znovu. PANCALDO byl několikrát těžce zasažen a během několika minut se potopil. Protiletadlové zbraně na HERMESu, čtyři 37 mm a čtyři 20 mm, pálily po spojeneckých stíhacích bombardérech. Už při náletu explodoval jeden z letounů ve vzduchu a tři další se zřítily v plamenech... Pak dostal zásah i HERMES. Bomba poškodila strojovnu, vyřadila obě elektrocentrály a roje stíhacích bombardérů opět zaútočily. Zatímco ve strojovně mužstvo dělalo vše proto, aby stroje uvedlo opět do pohybu, na palubě se pálilo ze všech zbraní, včetně 127 mm děl. Bylo zničeno dalších šest letounů, z toho jeden bombardér a pět stíhacích bombardérů. Stroje se nakonec podařilo provizorně opravit a HERMES doplul do přístavu La Goulette, kde měl být opraven. Jenže osud rozhodl jinak, štěstí se zřejmě unavilo...
     Poněvadž nebyl bojeschopný a hrozilo nebezpečí, že by mohl při překvapivém útoku Spojenců padnout nepříteli do rukou, byl HERMES dne 7.května 1943 vyhozen do povětří. Za rok a 47 dnů svého nasazení si dobyl slávu a uznání v mnoha operacích. Fregattenkapitan Rechel obdržel 8.května 1943 Rytířský kříž.

podle knihy Šedí vlci v azurovém moři - Nasazení německých ponorek ve Středozemním moři, Karl Alman, Naše Vojsko, 2011


_________________


Plout rychle, plout tiše, čekat tiše - a pak bleskově udeřit... Jako kočka...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:
Zaslat odpověď Strana 1 z 1
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.