Obsah fóra Die Kapitäne - CZ centrum série simulátoru Silent Hunter
RegistraceHledatFAQSeznam námořníkůNámořnické spolkyHodnostiMedaileWeb Přihlášení
Zaslat odpověď Strana 1 z 1
Akce skupiny NEULAND - leden až březen 1942 - Karibik
Autor Zpráva
Citovat
Příspěvek Akce skupiny NEULAND - leden až březen 1942 - Karibik 
Úkolem skupiny Neuland, vytvořenou z pěti ponorek IX C, bylo přerušit tok ropy a bauxitu z Jižní do Severní Ameriky. Skupinu kryla další skupina pěti velkých italských ponorek, hlídkujících mezi Bordeaux a vodami západního Atlantiku - až k východní straně řetězce Návětrných ostrovů (Windward Islands - Karibik)...
Tři ponorky skupiny Neuland vypluly 20. ledna do oblasti Aruba-Curacao - U-67 pod velením Günthera Müller-Stöckheima, U-502 pod velením Jürgena von Rosenstiela a nová U-156 Wernera Hartensteina. Zbývající dvě vypluly 25.ledna směrem na Trinnidad - U-129 Nikolause Clausena a nová U-161 Albrechta Achillese. Všechny ponorky měly zaútočit ve stejný den - 16. února (měsíc v novu). Zatímco se ponorky ploužily k cíli na jeden motor, v Berlíně se hádal Raeder s Dönitzem jak zahájit klíčovou část operace - Raeder navrhoval dělostřelecký útok na rafinérii na Arubě (v té době největší rafinérie na světě), Dönitz prosazoval překvapivý útok na tankery...

V ranních hodinách 16. února zahájil W.Hartenstein akci v Karibiku - vplížil se do ústí San Nicholasu - přístavu na Arubě a vystřelil salvu 4 torpéd na tři tankery uvázané u břehu - zasáhl všechny tři, ale jen britský ORANJESTAD (2400 BRT) se potopil, zbylé, ač těžce poškozené, byly časem opraveny a vrátily se do služby...
Téhož dne po setmění Hartenstein nechal obsadit palubní dělo a zahájit ostřelování rafinérie - následovala katastrofa - dělostřelci zapomněli odstranit z hlavně ucpávku a tak hned první granát explodoval v hlavni - výbuch zabil dělostřelce, těžce zranil dělostřeleckého důstojníka Dietricha - Alfreda von dem Borne, syna vysokého důstojníka Kriegsmarine a zničil hlaveň děla... Hartenstein zamířil k Martiniku (Vichystické Francie), kde po dlouhých tahanicích s místními vylodil zraněného von dem Borneho k operaci (o roztříštěnou nohu přišel a později se vrátil do Německa). Při návratu z Martiniku Hartenstein potopil další čtyři lodě - poslední dvě palubním dělem, které uvedli do provozu tak, že upilovali (!!!) zničené ústí hlavně. Mezi potopenými loděmi byly dva tankery - americký OREGON (7000 BRT) a britský LA CARRIERE (5700 BRT).

Rosenstiel na U-502 potopil torpédy pět (potvrzených) tankerů: tři menší z Maracaiba, panamskou THALII (8300 BRT) a norský KONGSGAARD (9000 BRT).

Müller-Stöckheim na U-67 neměl štěstí - napřed hlásil selhání nebo minutí 6ti torpéd při útoku na dvě lodě, později trhlinu v tlakovém trupu, která omezovala možnou hloubku ponoru na cca 30 metrů. I přes nepřízeň osudu však později potopil torpédy dva tankery - americký J.N.PEW (9000 BRT) a panamský PENELOPE (8400 BRT) a poškodil jeden menší.

Achilles s U-161 se přiblížil k plně osvětlenému Port of Spain - hlavnímu městu Trinidadu s ponorkou na hladině jako s jachtou... O půlnoci 18. února, kdy ponorka ležela v hloubce 11 metrů (!!!) vypálil salvu příďových torpéd na dvě lodě - dvě torpéda selhala nebo minula, ale dvě zasáhla britský tanker o výtlaku 7000 BRT a americkou nákladní loď o výtlaku 7500 BRT. Obě lodě si sedly na dno, ale později byly opraveny a vrátily se do služby... Achilles se pak přesunul severně mezi Návětrné ostrovy. I když Spojenci výrazně omezili provoz v této oblasti, Achilles během následujících dvou týdnů našel a potopil dělem a torpédy dva tankery - britský CIRCE SHELL (8200 BRT) a kanadský UNIWALECO (9800 BRT) a americkou nákladní loď LIHUE (7000 BRT). V noci ze 4. na 5. března hlásila americká ponorka S-17 nebezpečný, ale neúspěšný střet s U-bootem, kterým bezpochyby byla U-161.
Když 9. března Achilles zkoumal z ponořené ponorky hlavní přístav na britském ostrově St.Lucia Port Castries, uviděl u hráze dvě velké lodě - kanadskou cestovní loď o 8000 BRT a britskou kombinovanou (cestující + náklad) o 8200 BRT - po setmění se vynořil, vplul do přístavu a obě lodi torpédoval - sedly na dno ale i tyto lodě byly později opraveny...V příštích dnech severně od Návětrných ostrovů našel a potopil další dvě lodě - první hlásil jako tanker o 5000 BRT, ale podle všeho šlo o kanadskou nákladní loď s výtlakem 2000 BRT. Druhou byla zásobovací loď pro majáky Pobřežní stáže ACACIA, kterou potopil palubním dělem...
Potvrzené skóre: 5 lodí, z toho dva tankery o celkovém výtlaku 28 000 BRT plus 4 lodě sedící na dně...

Nikolaus Clausen s U-129 hlídkoval jihovýchodně od Trinidadu. Během čtyř dnů - od 20. do 23. února torpédoval čtyři nákladní lodě o celkovém výtlaku 11 700 BRT. Potom odplul na jih k pobřeží Britské a Holandské Guyany (Surinam), ale tam neměl úspěch. Po návrtu k Trinidadu v době mezi 28. únorem a 6. březnem našel a potopil další 3 nákladní lodě o výtlaku 13 900 BRT a zvedl si tak potvrzené skóre na sedm lodí o výtlaku 25 600 BRT.

Skupina Neuland potopila celkem 24 lodí ( z toho 12 tankerů) o celkovém výtlaku 119 000 BRT a poškodila osm dalších (z toho pět tankerů) o výtlaku kolem 50 000 BRT. Clausen po této plavbě dosáhl výsledku přes 100 000 BRT a byl mu udělen Rytířský kříž. Rovněž skupina italských ponorek (i když se to od ní ani v nejmenším neočekávalo), jejichž posádky byly ovšem vycvičeny Němci na Baltu, zaznamenala solidní úspěchy:

Carlo Fecia di Cossato (ponorka Tazzoli) - potopil 6 lodí o výtlaku 29 200 BRT, včetně britského tankeru ATHELQUEEN o výtlaku 8 800 BRT.

Athos Fraternale (ponorka Morosini) - potopil 3 lodě o výtlaku 22 000 BRT, včetně holandského tankeru OSCILLA (6300 BRT) a britského tankeru PEDER BOGEN (9700 BRT).

Ugo Giudice (ponorka Finzi) - potopil 3 lodě o výtlaku 21 500 BRT, včetně britského tankeru MELPOMENE (7000 BRT) a norského tankeru CHARLES RACINE (10 000 BRT).

Antonio de Giacomo (ponorka Torelli) - potopil 2 lodě o výtlaku 16 500 BRT, včetně panamského tankeru ESSO COPENHAGEN o výtlaku 9 200 BRT.

Luigi Longanesi - Cattani (ponorka Da Vinci) - potopil jednu loď o výtlaku 3 644 BRT.

Celkem Italové potopili 15 lodí o výtlaku kolem 93 000 BRT, včetně šesti tankerů - největší úder, jaký způsobilo Italské námořnictvo Spojencům za celou válku...

Celkové součty Osy: potopeno 39 lodí (z toho 18 tankerů) o celkovém výtlaku 212 000 BRT prokazatelně potopených, dalších 8 lodí (z toho pět tankerů) o výtlaku kolem 50 000 BRT velmi vážně poškozeno.



Clay Blair, Hitlerova ponorková válka, I. díl, vydalo nakladatelství Návrat v roce 2002



Naposledy upravil von Kočičák dne 05. 02. 2011, 18:25, celkově upraveno 1 krát.

_________________


Plout rychle, plout tiše, čekat tiše - a pak bleskově udeřit... Jako kočka...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:
Zaslat odpověď Strana 1 z 1
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.